Investitii la vecini. De ce prefera romanii sa faca afaceri pe taramuri unguresti VIDEO
Am vazut cat de bine s-au priceput ungurii sa transforme o statiune in cel mai mare complex balnear din Europa. Tot vizitand acest loc, romanii deveniti clienti fideli si-au dat seama ca zona poate fi o adevarata mina de aur si pentru ideile lor de afaceri. Acum, ai nostri investesc masiv in proprietati pe teritoriul Ungariei, unde preturile sunt mult mai mici, iar autoritatile elibereaza rapid autorizatii.
Acest hotel de trei stele din Hajduszoboszlo a fost ridicat in doi ani de doi romani. Au petrecut cateva vacante aici, s-au indragostit de loc, iar acum coordoneaza afacerea din Romania.
Proprietarii, care sunt din Dej judetul Cluj, au investit la Hajduszoboszlo aproximativ 1,2 milioane de euro. Hotelul de trei stele are 26 de camere, 4 apartamente, restaurant, piscina si un garaj cu 26 de locuri de parcare.
De ce nu au ales totusi Romania? Pentru ca acolo au gasit un teren la un pret de 4 ori mai mic decat la noi. Si mai presus de orice a fost sistemul ungurilor care i-a ajutat sa isi puna rapid afacerea pe picioare. In 20 de zile aveau toate autorizatiile. Cei de la primaria din Ungaria au solicitat chiar ei acordul vecinilor pentru ridicarea hotelului.
La unguri, si impozitul pe cladire este de 4% fata de cel de 9%, cat este in Romania.
"Am trecut de la un pret mare pe metru patrat, la un pret mic, aproximativ 30 de euro pe metru patrat", spune proprietarul Vasile Campan.
"Eu nu vreau sa-mi fac dusmani, lucrez inca in Romania, dar se poate face o comparatie, in sensul ca la noi dupa ce ai inceput o investitie, autoritatile iti mai cer 1.000 de hartii, acolo, nu", spune proprietarul Marcel Morariu.
Hotelul a fost deschis acum doua luni cu angajati romani.
"Sunt managerul hotelului si tot odata receptionar. Chiar daca este un job in strainatate este aproape de casa la doar 300 de kilometri. Casa mea este aici trei saptamani, o saptamana acasa, e greu dar este un job nou", spune Szabo Levente, manager-receptioner al unitatii hoteliere.
Un alt roman, aflat in concediu in zona, a decis...sa ramana. Intai, a indrumat cativa conationali rataciti, care nu vorbeau ungureste, a pus la punct un site cu sfaturi pentru cei care viziteaza Ungaria, si acum le-a devenit gazda. A platit 80.000 de euro pentru doua apartamente pe care le inchiriaza si administrezeaza si proprietatiile maghiarilor, atunci cand vin turistii.
"Daca vedeti, cam la fiecare poarta scrie ca se inchiriaza. Lumea prefera sa vina aici pt ca au loc pentru gratar, au terasa, loc de joaca. Eu am 99%, toti turistii mei sunt romani", afirma Marki Zoltan, proprietar de apartamente.
Si nu doar oamenii de afaceri sunt atrasi de Ungaria. In ultimii doi ani, tot mai multi dintre noi i-au ales pe unguri drept vecini. Localitatea Biharkereszte este locuita in proportie de 50% de romani, pentru ca aici proprietatile sunt cu 20 de procente mai ieftine.