Lehman Brothers, banca vinovata de declansarea crizei financiare, investeste in...Formula 1. A cumparat actiuni in valoare de 1,5 mld. dolari
Banca de investitii Lehman Brothers, al carei faliment a declansat criza financiara globala, se pregateste sa vanda actiunile pe care le detine in Formula 1, potrivit The Guardian. Valoarea participatiei se ridica la 1,5 miliarde de dolari, iar fondurile obtinute ar putea fi folosite pentru plata creditorilor carora banca le datoreaza 450 de miliarde de dolari, subliniaza cotidianul britanic.
Lehman Brothers a renascut din propria cenusa. Banca americana de investitii a iesit in urma cu cateva zile din faliment si a confirmat ca prima plata catre creditori, printre care figureaza fonduri de hedging, manageri de lichiditati si companii, va avea loc luna viitoare, informeaza The Guardian.
Potrivit jurnalistilor britanici, prima transa de datorii va depasi suma de 10 miliarde de dolari, per total creditorii primind aproape 65 de miliarde de dolari. Dintre activele care ar putea fi vandute fac parte si un hotel in Hawaii, o statiune de schi in Muntii Stancosi si un hotel in Manhattan.
Bancherii investesc in...Formula 1
Lehman Brothers este al doilea cel mai mare actionar al holdingului Delta Topco, firma care detine Formula 1, al carui actionar majoritar este compania de private equity CVC. Participatia bancii este de 15,3%, iar o sursa importanta din cadrul Formula 1 a declarat ca Topco valoreaza "mai mult de 10 miliarde de dolari".
Vanzarea ar putea trezi interesul unor noi investitori in Formula 1. In luna aprilie a anului trecut, grupul media News Corporation a anuntat ca ia in considerare o oferta a companiei italiene Exor. Fondul suveran de investitii de la Abu Dhabi, Mubadala, dar si cel mai bogat om de pe planeta, mexicanul Carlos Slim ar putea fi interesati.
Lehman a devenit actionar la Formula 1 in 2002, atunci cand a preluat o participatie a companiei germane de media Kirch, aceasta din urma fiind in incapacitate de a rambursa un imprumut luat de la banca. Lehman Brothers a vandut actiunile mai tarziu in 2006 companiei CVC, dar ulterior a reinvestit si a asigurat 550 de milioane dintr-un imprumut de 2,8 miliarde de dolari pe care firma de private equity l-a folosit pentru a cumpara Formula 1. Cand Lehman a falimentat in 2008, CVC a incercat sa-i confisce actiunile pe care le detinea la Formula 1, dar banca s-a opus.
Lehman Brothers ramane in istoria
Falimentul in valoare de 639 de miliarde de dolari al bancii Lehman Brothers ramane cel mai mare din istoria Americii si marcheaza prabusirea unei companii care a supravietuit Razboiului Civil si Marii Recesiuni.
Oficialii bancii americane de investitii au anuntat ca au reusit deja sa stranga 30 de miliarde de dolari de la falimentul din 2008. Lehman Brothers si-a vandut participatiile de la International Toy Centre din Manhattan, de la Whistler Blackcomb, o statiune de schi canadiana si una din locatiile Jocurilor Olimpice de la Vancouver din 2010.
Citeste si: