Richard Russel, cunoscutul autor al “Down Theory Letters”, crede ca recenta corectie a metalului pretios nu face decat sa pregateasca piata pentru urmatoarea etapa: aceea de cumparare.

Cu toate astea, cotatia argintului a fost de departe cea mai afectata, cu un declin de pana la 10% (cel mai mare de la sfarsitul lui 2008), dupa anuntarea mortii liderului Al-Qaida, care a eliminat o parte din riscul resimtit de piete.

Uciderea lui Osama bin Laden a dus la scaderea preturilor petrolului, aurului si argintului, dar analistii avertizeaza ca riscurile politice care au determinat aprecierea cotatiilor energiei si materiilor prime, in ultimele luni, sunt departe de a fi disparut, potrivit Reuters.

In Down Theory Letters, cel considerat o legenda a investitiilor, explica de ce pretul argintului va continua sa creasca in viitorul apropiat.

“Argintul si aurul sunt vazute ca surse financiare, potrivit Consitutiei Statelor Unite. Argintul este mult mai ieftin decat aurul si de aceea, pentru un timp, <<multimea>> s-a grabit sa cumpere argint, ca fiind un substituent sigur pentru aur. Argintul s-a transformat insa intr-o bula speculativa, iar cand bula s-a spart, valoarea argintului s-a prabusit de la 49,75 de dolari la 32 de dolari”, spune Richard Russel.

Publicistul considera ca piata aurului este inca intacta, dar ca, in curand, argintul ii va face o concurenta serioasa acestuia.

„In vremuri de recesiune, argintul este tratat precum un metal industrial, dar atunci cand inflatia creste, acesta devine un metal monetar (o sursa financiara). In ceea ce priveste perioada urmatoare, pretul aurului va continua sa creasca. Dar populatia se va grabi inca o data sa cumpere argint, ca moneda de refugiu, in conditii de siguranta, fata de dolarul subred”, explica Russel.

Iata mai jos evolutia cotatiei argintului in ultimii doi ani.

Argintul, cautat de piata romaneasca

Pretul argintului a crescut cu 700% in ultimii ani, iar metalul alb este tot mai cautat de bijutieri si casele de amanet, informeaza stirileprotv.ro. Desi Romania are rezerve de peste 1.000 de tone, minele sunt la ora actuala, inchise. Din 2006 nu se mai extrage aur si argint, iar rezervele noastre sunt estimate la aproximativ 1.600 de tone.

Casele de amanet primesc, pe langa aur, si obiecte din argint. Spre exemplu, acum o luna, clientii care veneau cu argint vechi ori obiecte purtate, folosite sau rupte, puteau lua 1 leu pe gram. Bijuterii vindeau apoi gramul de metal pretios cu 7 lei.

Vanzarile de bijuterii din argint au crescut cu peste 15% de la inceputul anului, potrivit comerciantilor din domeniu. Asta chiar daca pretul bijuteriilor din argint s-a dublat fata de anul trecut. Scumpirea se datoreaza cresterii cererii pentru argint din partea industriei.