Fondurile de pensii private au avut un castig net de peste un mld. lei, din mai 2008 pana in prezent
Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au inregistrat un castig net pentru participanti de peste un miliard de lei in perioada mai 2008-martie 2012, potrivit unei analize a Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Suma a fost calculata ca diferenta intre activele nete gestionate de fonduri la finele lunii martie (7,26 miliarde de lei) si contributiile brute virate de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) in conturile participantilor de la lansare (mai 2008) si pana la 31 martie (6,25 miliarde de lei), se arata intr-un comunicat al APAPR.
"Sistemul de pensii private din Romania si-a continuat evolutiile pozitive si consolidarea in primul trimestru al anului 2012. Pe fondul revenirii usoare a pietelor financiare si a stabilizarii perspectivelor economice, fondurile de pensii au inregistrat performante investitionale notabile, care s-au adaugat rezultatelor bune din trecut. Pe total, Pilonul II a ajuns la un castig net pentru participanti de peste un miliard de lei, adica o rata de profitabilitate de peste 16,1% relativ la contributiile virate, exclusiv in beneficiul celor peste 5,6 milioane de romani care contribuie la aceste fonduri", a declarat presedintele APAPR, Cornelia Coman.
Potrivit APAPR, prioritatile sistemului de pensii private in perioada urmatoare sunt aderarea la fondurile de Pilon II a salariatilor bugetari din categoriile speciale, militare, si promovarea de catre autoritati a legii privind plata pensiilor private.
Procesul de aderare, potrivit normelor emise de CSSPP, va incepe la 1 mai si vizeaza aproximativ 150.000 de noi potentiali participanti pentru fondurile de pensii.
"Cat priveste legea de plata a pensiilor private sub forma de anuitati, ea se afla inca in circuitul de avizare inter-ministeriala, fiind marcata ca prioritate legislativa de catre actualul cabinet guvernamental. Adoptarea acesteia de catre Guvern este asteptata pentru prima jumatate a anului in curs", se mai spune in comunicat.
Impreuna cu activele gestionate de fondurile facultative de pensii (Pilonul III), care au depasit 483 milioane de lei, sistemul de pensii private din Romania detine active de 7,75 miliarde de lei (1,77 miliarde de euro), reprezentand 1,27% din Prodsul Intern Brut.
Potrivit APAPR, randamentul mediu anual al tuturor fondurilor de pensii private obligatorii a fost de 12,2%, de la lansare (mai 2008) si pana in martie 2012. Primele contributii la fondurile de pensii facultative au fost virate in mai 2007.
Pe acelasi subiect: