Cumpara companii, cladiri si chiar tari. Cine detine lumea
Guvernele care au mai multi bani in aceasta perioada au devenit jucatorii majori pe pietele financiare globale prin intermediul fondurilor suverane. Acestea sunt fonduri gigantice detinute de stat, care investesc in actiuni ale companiilor, in bonduri si in alte instumente financiare, scrie Business Insider.
Nu trece o zi fara ca un fond care detine miliarde de dolari sa nu faca o tranzactie la care nu se astepta nimeni.
Nu mai departe de saptamana trecuta, Bloomberg anunta ca fondul de investitii detinut de statul norvegian planuieste sa intre foarte agresiv pe piata imobiliara din SUA.
Revista Institutional Investor a publicat recent topul celor mai mari fonduri suverane de investitii.
Clasamentul este dominat de cele care vin din tarile bogate in resurse naturale din Orientul Mijlociu. Si toate au tone de bani pe care ii investesc in toata lumea.
1. Fondul National de Pensii din Norvegia – detine 612 miliarde de dolari, din care 60% sunt plasati in dividende.
2. Autoritatea de Investitii din Abu Dhabi – 365 de miliarde de dolari (70% in dividende, 20% in investitii alternative si 10% cash). Fondul detine 4,9% din Citigroup.
3. Autoritatea de Investitii din Kuwait – 290 miliarde de dolari. Detine 7% din Merrill Lynch.
4. Fondul de Investitii al guvernului din Singapore – 247,5 miliarde de dolari. Detine sediul central din Londra al bancii americane Merrill Lynch.
5. Fondul de Investitii al Chinei - 177 miliarde de dolari. Detine cate 10% din Morgan Stanley si Blackstone.
6. Temasek's Holdings din Singapore – 157,4 miliarde de dolari, in crestere cu 3% fata de anul trecut. Unul dintre directorii corporatiei, Marcus Wallengerb, este si CEO la Saab.
7. Fondul National de Securitate Sociala din China – 136,5 miliarde de dolari. Recent a recrutat 13 manageri de investitii in zece tari, inclusiv pentru JP Morgan.
8. Autoritatea de Investitii din Qatar – 135 miliarde de dolari. Detine un sfert din lantul britanic de supermarketuri Sainsbury's.
9. Consiliul de Investitii din Abu Dhabi – 120 miliarde de dolari. A investit recent un miliard de dolari intr-un lant de depozite in Japonia.
10. Fondul National din Rusia – 89 miliarde de dolari. Investeste in principal in bonduri emise de tarile aflate in dificultate din zona euro, mai putin in Italia, unde are interdictie.
Pe acelasi subiect: