Conducerea Bursei propune aplicarea unui tarif fix si a unei cote variabile in functie de tranzactii
Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) cere aprobarea actionarilor pentru schimbarea comisioanelor percepute brokerilor la tranzactiile intermediate, prin introducerea unui tarif fix lunar si o cota variabila din valoarea transferurilor realizate, scrie Mediafax.
Cota care va fi aplicata in functie de rulaj va fi mai mica decat cea aplicata in prezent, de 0,117% din valoarea vanzarilor si, respectiv, de 0,045% din valoarea achizitiilor, indiferent de valoarea tranzactiilor.
Bursa a anuntat inca de la finele anului trecut ca va convoca actionarii pentru aprobarea unei noi politici de tarife si comisioane, care vizeza cresterea rulajelor si apropierea comisioanelor BVB de cele practicate de bursele din regiune.
Administratorii BVB cer si imputernicirea Consiliului de Administratie pentru a decide egalizarea comisionului variabil de tranzactionare de cumparare si vanzare, daca CNVM va aproba masura de redistribuire in mod egal pe ambele parti ale unei tranzactii a cotei percepute din valoarea operatiunii.
Noua politica de comisioane va fi dezbatuta de actionari intr-o Adunare Generala Extraordinara convocata pentru 13 martie, potrivit unui convocator AGA publicat miercuri pe siteul Bursei.
In vederea stabilirii noilor tarife, BVB a realizat anul trecut un studiu cu participantii la piata cu scopul de a evalua, pe termen mediu si lung, efectele ajustarii tarifelor si comisioanelor, astfel incat "beneficiile colective sa contrabalanseze eforturile suplimentare pe care le implica aplicarea noii politici asupra unor companii de brokeraj".
In cadrul acestei analize au fost studiate si politicile de preturi aplicate de bursele relevante din regiune cu care BVB se afla in competitie si cu care este comparata in deciziile investitorilor de portofoliu interesati de Europa Centrala si de Est, se arata intr-un comunicat publicat de Bursa la sfarsitul anului trecut.
La finele lunii noiembrie, BVB a trimis brokerilor un chestionar in care propunea schimbarea sistemului de comisioane pentru a incuraja firmele de brokeraj care intermediaza tranzactii mari, aceasta schimbare fiind ceruta de multi ani de marile case de brokeraj. Brokerii mici s-au opus, iar Asociatia Brokerilor a transmis ca aceste modificari le-ar creste caselor mici de brokeraj costurile de tranzactionare si le-ar face mai putin competitive.
Pentru AGA din 13 martie, Consiliul de Administratie al Bursei a propus si modificarea statutului BVB prin introducerea unei prevederi referitoare la alegerea membrilor CA prin vot cumulativ.
Multe firme de brokeraj si-au acoperit in ultimii ani pierderile operationale vanzand actiunile detinute la BVB. Majoritatea firmelor mici de brokeraj, ca actionari ai bursei, s-au opus in ultimii ani propunerilor brokerilor mari ca BVB sa scada comisioanele, desi multi investitori spun ca bursa de la Bucuresti este printre cele mai scumpe din Europa.
Scaderea tranzactiilor de pe bursa anul trecut, dupa efectul pozitiv dat anul trecut de listarea Fondului Proprietatea, a determinat si diminuarea afacerilor si a profitului BVB. In primele noua luni din 2012, Bursa a avut afaceri de 14 milioane lei, in scadere cu 17%, si un profit net de 9,4 milioane lei, cu 40% mai mic.
Cei mai mari actionari ai BVB sunt fonduri de investitii straine, printre care fonduri Erste si fonduri Franklin Templeton, care detin cate 5% din actiuni. Totodata, o prezenta vizibila sunt SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Oltenia, care detin tot cate 5% din titluri.
Pe acelasi subiect: