Romania si-a vandut rezerva de cupru. Cine este investitorul canadian care a castigat o batalie de peste 200 milioane euro VIDEO
UPDATE. Cuprul romanesc ajunge in mainile canadienilor. Firma Roman Copper Corp. a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste suma de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro, a anuntat Ministerul Economiei.
"Licitatia a fost adjudecata in favoarea firmei Roman Copper Corp. Canada la pretul de 200,77 milioane de euro, pretul de pornire al licitatiei fiind de 57,36 milioane de euro", se arata intr-un comunicat al institutiei.
Ministerul Economiei va negocia cu Roman Copper clauzele contractului de vanzare-cumparare a actiunilor.
Cine este magnatul canadian care a castigat licitatia pentru Cupru Min
Firma Roman Copper Corp., inregistrata in Toronto, Canada, si controlata de magnatul Stephen Roman, a fost declarata castigatoare a licitatiei pentru preluarea integrala a capitalului Cupru Min, detinuta de stat, potrivit unor surse din Ministerul Economiei.
Licitatia cu strigare a avut loc luni.
Stephen G. Roman, mostenitorul lui Stephen B. Roman, una dintre figurile notabile ale industriei miniere canadiene, a intermediat in anii '80, impreuna cu tatal sau, achizitionarea primului reactor nuclear CANDU de catre regimul Ceausescu si a participat la atragerea finantarii initiale pentru Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation, potrivit presei canadiene.
Datorita legaturilor cu regimul Ceausescu, Roman a devenit "primul canadian cuprins de visul de a extrage aur de la Rosia Montana", potrivit publicatiei canadiene The Globe and Mail.
Stephen Roman a "mostenit" inclinatia tatalui sau pentru proiecte "exotice" si l-a cunoscut la mijlocul anilor '90 pe Frank Timis, care l-a convins sa se ocupe de finantarea proiectului Rosia Montana.
Roman are numeroase afaceri in domeniul minier, de la extractia de uraniu la productia de aur si alte metale. Omul de afaceri este cofondator, director general si presedinte al Harte Gold Group, companie pe care o conduce din ianuarie 2009, potrivit Bloomberg Businessweek. El ocupa sau a ocupat functii de conducere la numeroase companii de profil, precum Global Atomic si Silvermet.
Roman a fost implicat in toate aspectele industriei resurselor naturale in ultimii 30 de ani si a identificat, dezvoltat, finantat si monetizat cu succes mai multe proiecte miniere si de petrol si gaze, potrivit Bloomberg. El a contribuit de asemenea la modernizarea Fortelor Armate Canadiene, in perioada 1984-1985, din pozitia de consilier al ministrului Apararii.
In plus, Roman a coordonat privatizarea a doua mari companii petrochimice din Europa Centrala si a fost videpresedinte al Gabriel Resources in perioada ianuarie 1996 - mai 2002, ocupandu-se de atragerea de investitori.
Patru companii s-au batut pe licitatie, una a fost descalificata din start
Initial, companiile OZ Minerals (Australia), Roman Cooper Corp. (Canada), Dundee Holding (Olanda) si Ellatzite Med Ad (Bulgaria) s-au aratat interesate sa participe la licitatia de vanzare a Cupru Min Abrud. Intre timp, Ellatzite Med Ad a fost descalificata de la licitatie. Pretul de pornire a licitatiei a fost stabilit anul trecut la 263,28 milioane lei (60,6 milioane de euro).
Cupru Min, cu activitati de extractie la Rosia Poieni (judetul Alba), are un capital social de 24,18 milioane de lei si este controlata in totalitate de Ministerul Economiei. Exploatarea Rosia Poieni concentreaza peste 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.
Statul a incercat de mai multe ori sa vanda Cupru Min, prima oara in 2008. Anul trecut, Ministerul Economiei a scos din nou la licitatie compania, cu intentia de a vinde integral actiunile pe care le detine, dar a amanat procedura pentru 26 martie 2012.
Licitatia a fost organizata de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), organism din structura Ministerului Economiei.
Bode: "Ar fi fost o varianta si parteneriatul public-privat"
"Nu sunt neaparat adeptul vanzarii pachetelor majoritare. (...) Aici puteam lua in calcul o varianta de parteneriat public-privat, nu neaparat vanzarea integrala a companiei. Dar termenele de privatizare sunt foarte stranse, licitatia va fi la finele lunii martie. Nu putem amana foarte mult, pentru ca societatea este intr-o situatie nu foarte fericita. Acolo sunt obligatii de mediu pe care investitorul si le va asuma, de peste 90 milioane de euro. Cred ca vom reusi sa vinde acesta societate", spunea Bode pentru Mediafax la sfarsitul saptamanii trecute.
Bode a adaugat atunci ca este un sustinator al utilizarii eficiente a resurselor de care dispune Romania, amintind si de proiectul Rosia Montana, unde statul incearca sa isi renegocieze participatia in compania Rosia Montana Gold Coroporation (RMGC).
"Sunt un sustinator al dezvoltarii capacitatilor existente, al deschiderii de noi capacitati, care nu inseamna altceva decat locuri de munca. Al tuturor resurselor pe care Romania le are, dar nu sub orice forma, ci eficient. E valabil si pentru Cupru Min", a mai spus oficialul.
Cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, este situat in localitatea Rosia Montana, judetul Alba, si este concesionat in vederea exploatarii companiei RMGC.
Compania Gabriel Resources controleaza 80,68% din capitalul RMGC, participatie la care a ajuns in urma unor majorari succesive de capital, in timp ce Minvest Deva, aflata in portofoliul Ministerului Economiei, detine 19,31% din titluri. In spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regasesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.
Un document guvernamental prezentat in octombrie 2011 arata ca Executivul negociaza cu Gabriel Resources majorarea cotei de participatie de la 19,3% la 22,5%.
Anul trecut, presedintele Traian Basescu declara ca proiectul de la Rosia Montana "trebuie facut", dar cu conditia sa fie renegociata "partajarea beneficiilor".