7 lucruri surprinzatoare in care investesc bogatii Chinei
Eforturile guvernului chinez de a opri speculatiile de pe piata imobiliara au fortat oamenii de afaceri sa se orienteze spre alte zone in care sa investeasca. Business Insider a intocmit o lista cu cele mai neasteptate lucruri pe care chinezii isi pariaza averile.
1. Nuci
Nucile erau printre preferatele imparatilor si ale oamenilor instariti, dar popularitatea lor a scazut in timpul Revolutiei Culturale. Recent au reintrat in atentia investitorilor, iar astazi valoreaza cateva mii de dolari. Exista zvonuri conform carora guvernul chinez ignora aceasta explozie a preturilor, nefiind vorba despre bunuri esentiale, care ar putea influenta inflatia si ridica pretul locuintelor.
2. Porumbei voiajori
Bogatii Chinei au cheltuit pana la 250.000 de euro pe porumbeii voiajori, iar preturile sunt asteptate sa se dubleze. Scumpirea rapida se datoreaza speculatorilor, care pluseaza in special pe rasele de porumbei belgieni.
3. Pietre de jad
O piatra de jad de numai 10 grame costa aproape 3.000 de dolari in 2010, adica de 10 ori mai mult ca in anii 2000, devenind astfel mai valoroasa decat aurul. Daca pietrele sunt insa prelucrate sub forma de figurine sau bratari, pretul lor poate ajunge pana la zeci de mii de dolari. Desi chinezii au inceput sa se orienteze catre pietrele pretioase ca metoda de spalare a banilor, popularitatea jadului a inceput sa descreasca in ultima perioada.
4. Vin
China a devenit cea mai mare piata de export pentru vinurile de Bordeaux, desi consumul pe cap de locuitor este destul de redus. Chinezii au investit insa in vin si podgorii, iar in cadrul licitatiilor se ofera sute de mii de dolarii pentru anumite sticle. Mai mult, bancile acorda imprumuturi speciale pentru ca oamenii de afaceri sa poata investi in vin.
5. Arta
Investitiile in obiectele de arta au inregistrat o crestere spectaculoasa, ajungand la aproape 900 de milioane de dolari, potrivit unui raport din luna iulie, publicat de ziarul The Art. Analistii se tem insa ca, in cazul unei crize care sa afecteze statul asiatic, multe obiecte de arta ar putea fi vandute intr-un timp foarte scurt.
6. Timbre
Un set de patru timbre din timpul Revolutiei Culturale au fost vandute pentru 1,1 milioane de dolari, la o licitatie din Hong Kong, in 2011. Motivul a fost raritatea acestora, timbrele nefiind emise vreodata. Timbrele postale au atras atentia investitorilor inca de dinainte de criza financiara din Asia, in 1997. Piata licitatiilor a capatat astfel un nou avant, dar expertii avertizeaza ca fenomenul s-ar putea sa nu aiba o importanta atat de mare pe cat se crede. Insemnatatea culturala, raritatea si starea sunt factorii determinanti in stabilirea valorii timbrelor.
7. Ceaiuri vechi
Chinezii sunt dispusi sa cheltuiasca pana la 25.000 de dolari pentru 345 de grame din sortimentul de ceai Pu Erh. Un cultivator care foloseste excremente de urs Panda drept ingrasamant a vandut 50 de grame de ceai pentru 3.500 de dolari. Este cunoscut faptul ca poporul chinez este mare consumator de ceai, iar sortimentele din plantele rare ori din anumite regiuni muntoase sunt vandute la preturi spectaculoase.
Pe acelasi subiect: