WikiLeaks: Boeing se temea in 2008 ca EADS incearca sa mituiasca oficiali romani
Compania americana Boeing se temea, in 2008, ca EADS incearca sa ofere mita unor oficiali din Guvernul de la Bucuresti pentru a-i convinge sa achizitioneze avioane Airbus pentru compania aeriana TAROM, conform unui document obtinut de WikiLeaks, publicat de El Pais in editia electronica si citat de Mediafax.
Intr-o telegrama datata 31 iulie 2008, transmisa de ambasada americana la Bucuresti, ambasadorul Nicholas Taubman relateaza o discutie cu reprezentantul pentru vanzari regional al Boeing, Monte Frazier, care ii prezentase intentia companiei americane de a obtine un contract pentru vanzarea a pana la zece aparate Boeing 737 catre TAROM, a carui valoare ar fi putut ajunge la un miliard de dolari.
"Totusi, Boeing este ingrijorat de informatiile potrivit carora EADS nu intentioneaza sa concureze corect si ca ar putea incerca sa influenteze in mod incorect oficiali-cheie din guvern, pentru a favoriza Airbus", se arata in nota diplomatica.
Intr-o intalnire desfasurata la 25 iulie, Frazier prezentase o acuzatie potrivit careia era posibil ca EADS sa fi oferit ca mita 3 la suta din pretul de vanzare in cazul incheierii unui contract, ca mita pentru oficiali din Guvernul Romaniei. Conform notei diplomatice, Frazier avea contacte bune cu conducerea TAROM si aprecia ca directorii acesteia inclina spre cumpararea de avioane Boeing 737. "Totusi, aceiasi directori TAROM au preferat sa astepte pana s-au putut inalni in particular cu directori Boeing in afara Romaniei, la Farnborough Air Show, pentru a prezenta acuzatiile potrivit carora unor oficiali din Ministerul Transporturilor si biroul prim-ministrului li s-ar fi oferit mita pentru a obliga TAROM sa cumpere avioane noi de la EADS", precizeaza documentul diplomatic american.
Nota diplomatica prezinta motivatiile economice pentru ca TAROM sa cumpere avioane Boeing, adaugand ca ambasada de la Bucuresti a oferit sprijin Boeing, fiind de acord sa sustina punctul de vedere al companiei americane pe langa Guvernul Romaniei, "atunci cand aceasta devine potrivit". "Lasand deoparte acuzatiile de mituire, presiunea politica asupra Romaniei pentru a alege un avion european este considerabila", afirma documentul american.
"Ambasada intentioneaza sa ofere asistenta Boeing pentru a se asigura ca o eventuala competitie este corecta si transparenta. Faptul ca TAROM este (o companie) detinuta integral de stat include politica in ceea ce ar trebui sa fie o decizie strict economica", conchide fostul ambasador american la Bucuresti.