Putin risca izolarea internationala, dupa catastrofa aviatica din Ucraina. Moartea celor 298 de persoane, "inceputul sfarsitului pentru presedintele rus"
Rusia risca sa se confrunte cu o izolare crescanda, dupa catastrofa avionului malaysian, in conditiile in care opinia publica occidentala se mobilizeaza impotriva presedintelui Vladimir Putin, care, de asemenea, ar putea fi tinta criticilor si in plan intern, considera unii experti, relateaza AFP.
Prabusirea avionului malaysian, cel mai probabil doborat de o racheta, si moartea celor 298 de pasageri in estul Ucrainei, intr-o zona de lupte intre separatistii prorusi si fortele guvernamentale ucrainene, reprezinta o schimbare in criza care dureaza de mai bine de opt luni si ar putea avea consecinte politice si economice imprevizibile pentru Rusia.
"Se constata o confruntare majora intre Rusia si Occident. Izolarea Rusiei se va accentua in mod constant", a declarat Iuli Nisnevici, expert la Universitatea de studii economice din Moscova, transmite Mediafax.
Washingtonul i-a acuzat direct pe rebelii prorusi pentru aceasta tragedie. La randul sau, Rusia a respins acuzatiile oficialilor americani, subliniind ca au tras concluzii inainte de inceperea anchetei.
Adjunctul ministrului rus al Apararii, Anatoli Antonov, a declarat, sambata, ca Rusia este victima unui "razboi al dezinformarii".
"Cred ca daca ancheta va incrima Moscova, chiar si indirect, Rusia va nega responsabilitatea", afirma, la randul sau, economistul rus Serghei Guriev.
"Daca ancheta va acuza Rusia, aceasta va reprezenta o catastrofa pentru tara", subliniaza, la randul sau, expertul independent Evgheni Gontmaher.
Moscova, pe urmele Iranului
In afara de responsabilitatea uneia dintre cele doua parti in catastrofa aviatica din Ucraina, analistii considera ca divergentele dintre Rusia si Occident vor lua amploare.
"Situatia se va inrautati", explica Gontmaher, care e de parere ca Rusia ar putea fi izolata asemenea Iranului.
"Ma tem ca ne indreptam spre o astfel de evolutie", a apreciat expertul.
Pe de alta parte, daca ancheta va confirma responsabilitatea Moscovei in catastrofa aviatica din Ucraina, Vladimir Putin risca sa se confrunte cu un val de critici si pe plan intern, ceea ce va reprezenta o lovitura pentru popularitatea sa, aflata in acest moment la cel mai ridicat nivel.
Moartea celor 298 de persoane in tragedia aviatica din estul Ucrainei risca "sa fie inceputul sfarsitului pentru presedintele rus", afirma, la randul sau, jurnalistul de opozitie Ivan Iakovina, pe site-ul de stiri Noviie Vremia.
Unii analisti au facut chiar o paralela cu regimul fostului presedinte libian Muammar Kadhafi, considerat instigatorul atentatului care a provocat explozia zborului 103 al companiei Pan Am, la Lockerbie, in 1998, provocand moartea a 270 de persoane.
Critica la adresa politicii Kremlinului, Iulia Latinina a apreciat tragedia avionului malaysian drept "un al doilea Lockerbie", la postul de radio Ecoul Moscovei.
"Desigur, Rusia nu este Libia", afirma, la randul sau, jurnalistul Maksim Samurukov, intr-un editorial publicat in cotidianul Slon.ru. El considera ca o izolare totala va fi greu de impus Moscovei, in conditiile in care Rusia este membru permament in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite si are numerosi aliati in Asia si in America de Sud.
"Altfel spus, nu va fi nevoie de sustinerea tuturor tarilor din lume pentru decretarea unui embargou impotriva Rusiei. Intr-un astfel de caz, nici neutralitatea Chinei nu va fi de folos", explica jurnalistul.
O lovitura de imagine pentru Rusia
Pe langa disputele privind desfasurarea anchetei, expertii considera ca tragedia aviatica a afectat deja imaginea Rusiei in strainatate.
Premierul australian Tony Abbot a sugerat, sambata, ca presedintele rus ar putea sa nu mai fie invitat la summitul G20 organizat in Australia in noiembrie, daca nu va coopera pentru a asigura buna desfasurare a anchetei privind prabusirea avionului Malaysia Airlines.
Participarea Rusiei la summitul G8 a fost deja suspendata in urma anexarii Crimeei in martie, iar summitul care urma sa fie organizat dupa Jocurile Olimpice de la Soci, la inceputul lunii iunie, a fost anulat.
Potrivit expertilor, liderii europeni, pana acum divizati in privinta pozitiei fata de Rusiei, ar putea urma atitudinea Washingtonului in ceea ce priveste consolidarea sanctiunilor.
De altfel, premierul britanic David Cameron a declarat ca Occidentul "ar trebui sa-si schimbe fundamental pozitia" fata de Rusia.
Inaintea catastrofei din Ucraina, Statele Unite si Uniunea Europeana au adoptat deja noi sanctiuni impotriva Moscovei. Oficialii de la Washington au vizat in special sectoarele ruse ale apararii, energiei si cel bancar.