Putin a devenit, oficial, presedintele Rusiei. Cum vrea “tarul” de la Kremlin sa salveze o economie de 2 trilioane dolari
Vladimir Putin a depus juramantul in fata a aproximativ 2.000 de invitati in holul Palatului Sf. Andrei din Kremlin, devenind astfel presedintele Rusiei pentru a treia oara. Cu toate ca imaginea acestuia inca mai este asociata “liderului superm al ultimilor patru ani ca prim ministru”, Putin se reintoarce la Kremlin cu autoritatea salbita dupa luni de proteste care au impanzit Rusia si l-au pus in postura de a-si reafirma puterea pe scena politica, comenteaza Reuters.
Echipaje intregi de jandarmi au retinut cel putin 22 de protestatari, cand o multime formata din cateva zeci de oameni care il contesta pe noul presedinte a inceput sa strige: “Rusia fara Putin”, relateaza agentia de presa.
“Acest lucru ne arata ca Putin este speriat de cetatenii nemultumiti. Cu toate ca nu sunt asa multi, nici putini nu sunt”, a spus Pavel Kopilkov, un student de 18 ani.
La ultimele mari proteste de duminica, jandarmii au retinut mai mult de 400 de oameni, inclusiv trei lideri ai opozitiei, dupa ce tensiunile au rabufnit in cadrul adunarii de aproximativ de 20.000 de persoane de la Kremlin.
Incercarea jandarmilor de a-i opri pe demonstranti s-a lasat cu violenta. Acestia au inaintat catre multime inarmati cu bare de metal si aruncand obiecte. Pana ca jandarmii sa repuna ordinea, protestantii au raspuns si ei agresiunii venite din partea acestora.
“Putin si-a aratat adevarata fata, cum ii <iubeste> pe cetateni – cu interventia politiei” a spus Dmitri Gorbunov, 35 de ani, care a luat parte la protest.
Vladimir Putin este in situatia de a potoli rivalitatile dintre liberali si conservatori pentru pozitiile din noul cabinet sub conducerea lui Medvedev. Rezultatul acestei lupte s-ar putea sa nu preconizeze cat de mult vor evolua reformele pentru imbunatatirea climatului investitional.
Economia Rusiei, de peste 1,9 trilioane de dolari, este mai bine dirijata decat in majoritatea tarilor europene, dar este vulnerabila la orice schimbare a pretului petrolului, acesta fiind si principala marfa de export a Rusiei. Iar in prezent, bugetul Rusiei se afla sub presiunea cheltuielilor electorale realizate in campania lui Putin.
Acesta a afirmat ca vrea sa atraga mai multe investitii straine prin imbunatatirea mediului de afaceri, reducand coruptia, si printr-o mai mica dependenta a Rusiei fata de exportul de energie. Insa acesta nu a precizat si cum va realiza acest lucru.
Pe acelasi subiect: