Venezuela plonjeaza in incertitudine, dupa decesul lui Chavez. Tara cu cele mai importante rezerve mondiale de titei, care si-a nationalizat bancile, petrolul si terenurile
Presedintele venezuelean Hugo Chavez, care a decedat, marti, la Caracas, la 58 de ani, dupa 14 ani la conducerea Venezuelei, lasa tara in stare de soc si in incertitudine economica, noteaza AFP. Un oficial militar de rang inalt al Venezuelei a dat asigurari ca "normalitatea deplina" domneste in tara cu cele mai importante rezerve mondiale de titei.
"Am primit cea mai grea si mai tragica informatie pe care am putea-o anunta poporului nostru. La ora 16.25 (22.55 ora Romaniei), astazi 5 martie, a murit comandantul nostru presedintele Hugo Chavez Frias, dupa ce a luptat cu incrancenare impotriva unei boli de aproape doi ani", a declarat vicepresedintele si succesorul desemnat al acestuia, Nicolas Maduro, transmisa de toate posturile de televiziune din tara.
Autoritatile au decretat sapte zile de doliu, iar funeraliile nationale sunt prevazute pentru vineri.
Chavez si-a pregatit succesiunea
Redus la tacere de o agonie de aproape trei luni, presedintele venezuelean si-a pregatit cu grija succesiunea desemnandu-l pe vicepresedintele sau sa asigure tranzitia si sa se prezinte drept candidat al puterii la eventualele alegeri. "Vom fi mostenitorii demni ai unui gigant", a afirmat vicepresedintele emotionat.
Ministrul Afacerilor Externe, Elias Jaua, a confirmat in cursul serii ca Maduro va fi presedinte interimar si ca un scrutin prezidential va fi organizat in 30 de zile, conform instructiunilor presedintelui. In ceea ce priveste tranzitia, interpretarile Constitutiei difera de la Guvern la opozanti, acestia din urma cerand ca interimatul sa fie asigurat de presedintele Adunarii Nationale Diosdado Cabello si nu de vicepresedinte.
Magazinele si-au incetat functionarea, dupa anuntul mortii
La scurt timp dupa anuntarea decesului lui Hugo Chavez, capitala a plonjat intr-o liniste apasatoare. Numeroase magazine si transporturile publice si-au incetat imediat functionarea, in timp ce sute de sustinatori ai "comandantului", vizibil neincrezatori, au iesit spontan pe strazi.
In fata spitalului militar din Caracas unde liderul venezuelean era internat, cateva sute de persoane au improvizat o manifestatie, arborand portrete ale presedintelui si scandand sloganuri in onoarea sa. "Noi toti suntem Chavez!", scandau unii dintre ei.
"A fost un barbat care ne-a invatat sa ne iubim patria, comandantul pleaca fizic, dar el ramane in inimile noastre", a marturisit Francis Izquierdo, o angajata municipala.
Numerosi sefi de stat si-au manifestat regretul
Stirea despre decesul sau a fost rapid comentata in afara tarii. Brazilia a evocat "pierderea unui prieten", presedintele bolivian Evo Morales s-a declarat "distrus", in timp ce presedintele Barack Obama si-a manifestat sustinerea fata de venezueleni si speranta in "relatii contructive" pe viitor.
Morales si alti presedinti de stanga, uruguayanul Jose Mujica si argentinianca Christina Kirchner, sunt asteptati in orele care urmeaza la Caracas.
In Cuba, tara aflat sub perfuzia petrodolarilor venezueleni, Guvernul a decretat trei zile de doliu national si a reamintit legatura foarte stransa dintre liderul cubanez Fidel Castro si mostenitorul sau politic, care l-a insotit pe mentorul sau "ca un adevarat fiu", potrivit Havana.
Pretul petrolului s-a apreciat in Asia
In Asia, pretul petrolului s-a apreciat, miercuri, dupa anuntul privind moartea presedintelui venezuelean Hugo Chavez, care deschide o perioada de incertitudine in Venezuela, principalul producator de titei sud-american, au anuntat brokerii.
Dupa ce a anuntat decesul presedintelui, Maduro a lansat mai multe apeluri la calm si a informat ca armata si politia au fost mobilizate in tara "pentru a insoti si proteja poporul si pentru a garanta pacea". La scurt timp dupa aceasta, ministrul
Apararii Diego Molero, insotit de mai multi ofiteri de rang inalt, a asigurat ca fortele armate vor ramane "unite pentru a respecta si a asigura respectarea Constitutiei".
Venezuela, tara cu cele mai importante rezerve mondiale de titei, invaluita in incertitudini economice
Un oficial militar de rang inalt, generalul Wilmer Barrientos, a dat asigurari, o ora mai tarziu, de "normalitatea deplina" care domneste in tara cu cele mai importante rezerve mondiale de titei.
"Daca Guvernul are capacitatea de a organiza alegeri chiar mai devreme de o luna, o va face", a apreciat observatorul politic Luis Vicente Leon. "Cu cat mai devreme, cu atat mai bine, ei vor profita, electoral vorbind, de emotia provocata de moartea presedintelui", a anticipat analistul.
La aceste alegeri anticipate, Maduro se va confrunta probabil cu guvernatorul Henrique Capriles, in varsta de 40 de ani, invins onorabil de Hugo Chavez in octombrie. In fata presei, acesta din urma a subliniat ca Chavez a fost pentru el un "adversar" si nu un "inamic", inainte de a cere Guvernului sa isi respecte "indatoririle constitutionale".
Incertitudinea privind soarta presedintelui, internat intr-un spital militar din capitala, plana inca de luni. El se lupta din iunie 2011 cu un cancer localizat in zona pelviana si starea sa de sanatate s-a agravat in ultimele ore, potrivit Guvernului. Dupa mai mult de doua luni de spitalizare in Cuba, Chavez s-a intors in mod neprevazut la Caracas, la 18 februarie, dar nu a fost vazut sau auzit de atunci.
Tara traia in ritmul zvonurilor si dezmintirilor din jurul starii de sanatate a presedintelui, Guvernul afirmand ca acesta continua sa conduca Venezuela, in timp ce opozitia cerea informatii clare.
Lunga si tumultuoasa cariera politica a presedintelui venezuelean Hugo Chavez
Invingator in toate alegerile la care a participat de la preluarea puterii, in 1999, Hugo Chavez a murit in timp ce tocmai fusese reales pentru un nou mandat de sase ani, la 7 octombrie 2012, a avut cariera lunga si tumultoasa. A fost ales la conducerea tarii pentru prima data in 1998, dupa ce s-a remarcat printr-o lovitura de stat ratata in 1992, relateaza AFP.
1992 - Locotenent-colonelul parasutist Hugo Chavez preia conducerea unei lovituri de stat esuate impotriva presedintelui Carlos Andres Perez.
1994 - Chavez si tovarasii sai, condamnati pentru "rebeliune militara", sunt eliberati din inchisoare in cadrul unei amnistii prezidentiale.
1998 - La conducerea unei coalitii de partide, majoritatea de stanga, Chavez este ales presedinte, in decembrie, cu 56% din voturi.
1999 - El convoaca un referendum in vederea crearii unei Adunari Nationale Constituante, iar noua Constitutie venezueleana este aprobata cu peste 70% din voturi.
2000 - Chavez este reales presedinte pentru un nou mandat de sase ani, cu 56,9% din voturi.
2001 - Sunt votate 49 de legi, inclusiv unele care autorizeaza nationalizatea terenurilor, petrolului si bancilor, starnind furie si manifestatii din partea opozitiei.
2002 - Dupa numeroase greve in sectorul petrolier, Confederatia Muncitorilor din Venezuela (CTV) si organizatia patronala Fedecamaras cer, la 6 aprilie, in cursul unei manifestatii uriase, la Palatul prezidential, plecarea lui Chavez de la putere. In cursul operatiunilor de reprimare sunt ucise 19 persoane, iar alte cateva sunt ranite.
- 11 aprilie: Statul Major militar incearca sa dea o lovitura de stat.
- 12 aprilie: comandantul fortelor armate Lucas Rincon anunta ca Chavez a acceptat sa demisioneze.
- 14 aprilie: Chavez revine la presedintie cu ajutorul unor militari loiali si mai ales a mobilizarii a mii de simpatizanti care ies pe strazile din Caracas.
2003
- 2 februarie: zi de greva generala, in cursul careia opozitia organizeaza o campanie de strangere de semnaturi in vederea destituirii presedintelui.
- 29 mai: acord intre Guvern si opozitie in vederea organizarii unui referendum privind o eventuala revocare din functie a presedintelui, cu scopul de a pune capat crizei politice.
2004 - Chavez iese invingator in urma referendumului privind revocarea din functie, obtinand 59% din voturi.
2005 - Opozitia boicoteaza alegerile legislative, iar partidul lui Chavez obtine toate mandatele in cadrul Parlamentului unicameral.
2006 - Chavez este reales presedinte cu 62% din sufragii.
2007 - O noua reforma a Constitutiei, ceruta de catre Chavez este refuzata prin referendum.
2009 - O modificare a Constitutiei din 1999 care permite realegerea pe termen nedefinit a presedintelui este adoptata prin referendum, cu 54,36% din voturi.
2010
- 26 septembrie: partidul aflat la putere castiga alegerile legislative, dar opozitia obtine 40% din mandate.
-17 decembrie: Parlamentul ii acorda puteri exceptionale lui Chavez, care poate sa guverneze prin decret timp de 18 luni.
2011
- 10 iunie: Chavez este operat, la Havana, de o tumoare canceroasa in zona pelviana.
- 20 octombrie: dupa mai multe sedinte de chimioterapie in Cuba, Chavez da asigurari ca este vindecat.
2012
- 26 februarie: Chavez este operat din nou, in Cuba, de o tumoare canceroasa. In saptamanile urmatoare este supus unui tratament prin radioterapie, la Havana, care il tine departe de scena publica.
- 9 iulie: Chavez anunta din nou ca s-a vindecat de cancer.
- 7 octombrie: Chavez castiga un nou mandat de sase ani la presedintia Venezuelei. Spitalizat la Havana pentru o a patra operatie de cancer, Chavez nu reuseste sa depuna juramantul in functia de presedinte la 10 ianuarie, asa cum era prevazut.
Pe acelasi subiect: