Vaticanul negociaza cu autoritatile italiene renuntarea la secretul bancar. Analisti: Ar marca o noua distantare de perioada in care banii puteau fi ascunsi cu usurinta in spatele zidurilor Sfantului Scaun
Vaticanul se afla in negocieri avansate cu autoritatile italiene pentru eliminarea secretului bancar in orasul stat, Papa Francisc continuand eforturile pentru curatarea finantelor Bisericii Catolice, relateaza Financial Times.
Decizia ar marca un nou pas catre reformarea Bancii Vaticanului, cunoscuta ca Institutul pentru Lucrari Religioase, care a fost marcata de controverse de la infiintarea sa in tipul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
"Negocierile se afla intr-un moment bun. Exista obiective comune, transparenta si schimbul de informatii. Este rezonabil sa credem ca putem finaliza discutiile pana la sfarsitul acestei luni", a declarat un oficial din Ministerul italian de Finante.
De ani de zile, Banca Vaticanului a fost privita cu suspiciune de autoritatile italiene si internationale, institutia fiind considerata drept un centru pentru activitati ilicite, de la evaziune fiscala la spalare de bani.
Sub presiunea intensa a institutiilor guvernamentale si financiare, Papa Benedict al XVI-lea si actualul Papa Francisc au luat masuri de reformare a Bancii Vaticanului, inchizand pana la 3.000 de conturi si reformand multe dintre practicile acesteia.
Detaliile acordului discutat cu autoritatile italiene nu sunt cunoscute inca, dar parintele Federico Lombardi, purtatorul de cuvant al Vaticanului, a spus ca se discuta despre mai multa transparenta si schimb de informatii in domeniul fiscal.
Premierul italian, Matteo Renzi, a declarat recent revistei L’Espresso ca orice acord cu Vaticanul va fi dupa modelul acordurilor convenite in ultimele saptamani cu Elvetia, Liechtenstein si Mondaco, alte paradisuri fiscale.
Daca Vaticanul va accepta schimbul de informatii cu autoritatile fiscale italiene si cele care investigheaza activitatile de spalare de bani, acest fapt ar marca o noua distantare de perioada in care banii puteau fi ascunsi cu usurinta in spatele zidurilor Sfantului Scaun, considera analistii.
"Este o veste buna ca Vaticanul tine pasul cu evolutiile care au loc in restul lumii si un astfel de acord ar corespunde reformelor deja adoptate", a declarat Joshua Simmons, consultant la Global Financial Integrity din Washington.
Banca Vaticanului are active de circa 6 miliarde de euro, majoritatea clientilor, al caror numar depaseste 17.000, fiind ordine religioase si organizatii catolice de caritate din intreaga lume.
In perioada 2013-2014, compania de consultanta Promontory din Washington a evaluat fiecare client al bancii in cautarea de activitati dubioase, institutia fiind supravegheata in prezent de Autoritatea pentru Informatii Financiare, infiintata la Vatican in 2010.
Incepand din 2014, Banca Vaticanului este condusa de francezul Jean-Baptiste de Franssu, fost director la compania de administrare de fonduri Invesco.