Aceste verificari urmeaza sa aiba loc in perioada 20-30 aprilie, a declarat telefonic, de la Kazan, in Tatarstan, Gyula Budai, insarcinat la nivel ministerial cu masurile comerciale externe declansate de catre embargoul rus. El a participat la intalnirea unei comisii interguvernamentale ruso-ungare, la Kazan, in perioada 9-10 aprilie, precizeaza agentia.

O echipa de experti veterinari rusi urmeaza sa "auditeze" 22 de firme unguresti, majoritatea de procesare a carnii, pentru a stabili daca respecta reglementarile rusesti. Aceste companii au trecut cu succes de verificari similare, inainte de impunerea emabrgoului, a precizat Budai. El a apreciat ca verificarile preconizate vor fi trecute cu succes, subliniind ca reglementarile unguresti in domeniul securitatii alimentare sunt printre cele mai sricte din Europa.

Budai a reiterat totodata ca Ungaria, in calitate de stat membru UE, respecta "integral" sanctiunile impuse Rusiei din cauza crizei din Ucraina si a adaugat ca Budapesta se pregateste deja pentru "perioada de dupa sanctiuni".

Pe de alta parte, nici fostul premier ungur Ferenc Gyurcsany, liderul Coalitiei Democratice (DK), si nici Csaba Molnar, vicepresedintele partidului, nu se afla printre persoanele vizate de sanctiunile impuse de Rusia, a anuntat DK sambata, citat de MTI.

Cotidianul Izvestia scria in urma cu peste doua saptamani ca 15 cetateni unguri, inclusiv un fost premier, au primit interdictia de a patrunde pe teritoriul Rusiei. Ca atare, partidul a solicitat Ambasadei Rusiei informatii suplimentare. In raspunsul oficial, ambasada a precizat ca nici Gyurcsany si nici Molnar nu se afla printre persoanele vizate.

Orban, tot mai aproape de Putin, spre disperarea UE si a ungurilor

Pe fondul escaladarii tensiunilor dintre Rusia si Uniunea Europeana din cauza crizei din Ucraina, Budapesta s-a apropiat tot mai mult de Moscova in ultima perioada, fapt care nu a afost nici pe placul Bruxelles-ului, dar nici al ungurilor care au organizat numeroase proteste.

Delegatiile Ungariei si Rusiei, conduse de premierul Viktor Orban si de presedintele Vladimir Putin, au semnat, in februarie, o serie de acorduri, inclusiv unul in domeniul gazelor. Cele doua tari au semnat, totdata, un acord privind pregatirea in Rusia a expertilor unguri in domeniul nuclear si privind deschiderea unui consulat al Ungariei in Kazan (Republica Tatarstan).

"Relatiile intre Uniunea Europeana si Rusia trebuie sa fie gestionate in mod rezonabil. Excluderea Rusiei din Europa nu este rezonabila", declara, in februarie, premierul Viktor Orban, dupa o intrevedere de peste doua ore pe care a avut-o cu Vladimir Putin. "Securitatea regionala nu poate fi garantata prin masuri impotriva Rusiei. Pacea si cooperarea economica in regiunea eurasiatica pot fi o solutie", a adaugat Orban.

De cealalta parte, vizita lui Vladimir Putin la Budapesta a scos mii de unguri in centrul capitalei, acestia exprimandu-si dezacordul fata de apropierea Ungariei de Rusia, pe fondul tensiunilor dinrte aceasta tara si UE.

Manifestantii au purtat pe umeri steagul Ucrainei sau au venit cu pancarte de sustinere a homosexualilor marginalizati in Rusia. Altii au reamintit prin pancarte de revolutia ungara din 1956. "Putin, Nu! Europa, Da!", a rasunat din multime.

Protestatarii au denuntat si politicile premierului Victor Orban. Seful guvernului de la Budapesta a pastrat o relatie calduroasa cu Rusia si a ajuns sa fie numit "Micul Putin", intrucat pare ca a gasit inspiratie modelul moscovit de conducere. "Putin, pleaca! Si ia-l pe prietenul tau Orban (n.r. premierul Ungariei) cu tine!", au scandat acestia.

Tensiuni intre Merkel si Orban. Cancelarul german incearca sa tina Ungaria departe de Vladimir Putin

In timpul vizitei pe care a efectuat-o la Budapesta, cu doua saptamani inaintea lui Vladimir Putin, cancelarul german, Angela Merkel, l-a criticat pe premierul ungar, Viktor Orban, din cauza modului in care Guvernul sau trateaza opozitia, societatea civila si presa si l-a infruntat pe tema definitiei democratiei, comenteaza EUObserver.com.

Intr-o conferinta de presa comuna adesea tensionata, Merkel si-a exprimat indoiala cu privire la interpretarea data de Orban democratiei. "Sincer, nu inteleg ce inseamna iliberal atunci cand este vorba despre democratie", a declarat ea, referindu-se la discursul lui Orban de anul trecut in care spunea ca va face din Ungaria un stat "iliberal" si oferea ca exemplu Rusia si Turcia.

Dar Orban i-a raspuns ca "nu toate democratiile trebuie sa fie liberale". "Cei care afirma ca democratia este neaparat liberala incearca sa puna o scoala de gandire deasupra alteia si nu putem admite asta", a adaugat el.

Merkel a criticat de asemenea felul in care premierul ungar ii trateaza pe cei care au opinii diferite, afirmand ca societatile se dezvolta prin dialog. "Este foarte important intr-o democratie, inclusiv cand cineva are o mare majoritate, sa se recunoasca rolul opozitiei, societatii civile si presei", a subliniat cancelarul german.

Vizita lui Merkel a fost considerata un efort de a consolida relatiile cu Ungaria, pe fondul incercarilor lui Orban de a se apropia de presedintele rus Vladimir Putin.

De altfel, Merkel a facut presiuni asupra lui Orban pe tema Rusiei, pentru a se asigura ca Ungaria sustine in continuare sanctiunile Uniunii Europene impotriva Moscovei din cauza conflictului din Ucraina. Ea a amintit ca Ungaria nu este singurul stat UE care depinde de gazul rusesc. Cancelarul a subliniat insa ca Germania nu va oferi armament Ucrainei, in cadrul conflictului sau cu separatistii prorusi.

Orban, desi a sustinut sanctiunile, a criticat impactul lor economic asupra statelor UE, afirmand anul trecut ca Europa "s-a impuscat singura in picior".