Ungaria: O retragere rapida a masurilor de stimulare de catre Fed este periculoasa pentru piete
Banca centrala a Ungariei este ingrijorata ca o retragere prea rapida a masurilor de stimulare economica de catre Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite poate provoca o crestere brusca a costurilor de imprumut ale guvernului, deprecierea forintului si oprirea perioadei de reducere a dobanzilor.
O masura brusca a Fed si a altor bancilor centrale "ar fi periculoasa pentru piete", a declarat Gyula Pleschinger, membru in consiliul de politica monetara al Bancii Nationale a Ungariei, intr-un interviu acordat Wall Street Journal. El a aratat ca marile banci centrale ar trebui "sa actioneze coordonat si sa retraga lichiditatile treptat".
Ungaria, salvata de UE si FMI in timpul crizei financiare din 2008, a fost un beneficiar major al politicii Fed si mai recent a politicii bancii centrale din Japonia, de suplimentare a lichiditatilor, noteaza Mediafax.
Nivelul redus al dobanzilor in cele mai mari economii ale lumii si cresterea lichiditatilor la nivel mondial au dus la un flux considerabil de fonduri catre obligatiunile guvernamentale si alte active din Ungaria, care ofera randamente mai atractive, permitand statului ungar sa se finanteze de pe pietele de capital.
Temerile ca Fed va restrange programul de suplimentare a lichiditatilor au agitat recent pietele. Randamentele obligatiunilor ungare au urcat cu 1,5 puncte procentuale de la jumatatea lunii mai, iar forintul a fost neobisnuit de instabil, evolutii care, in opinia lui Pleschinger, au fost rezultatul unor factori externi. El considera insa ca actuala instabilitate a pietei este doar o "evolutie pe termen scurt", care nu va provoca o reactie imediata.
Pentru a sustine crestere economica, banca centrala a Ungariei a efectuat o serie de reduceri ale dobanzii de politica monetara cu cate 0,25 puncte procentuale, din august anul trecut, iar dobanda a atins un nivel minim de 4,5%.
"Mai este inca spatiu de manevra, dar nu stim pentru cat timp. Orice schimbare rapida in mediul extern, care ar modifica toleranta investitorilor pentru risc si ar reduce fluxul de capital catre Ungaria, ar putea insemna sfarsitul capacitatii de a continua reducerea dobanzii. Urmarim pietele externe cu mare seriozitate", a mai spus Pleschinger.
Pe acelasi subiect: