Un "plastic" biodegradabil obținut din cactus ar putea reduce poluarea pe Terra. Opt milioane de tone de plastic ajung în fiecare an în oceane
Plastic, poluare
Cactusul, emblema naţională a Mexicului, şi-ar putea găsi o utilizare inedită: fabricarea unui tip de ''plastic'' biodegradabil, care va contribui la protejarea mediului înconjurător.
Cercetătoarea mexicană Sandra Pascoe a dezvoltat un nou material pe bază de suc extras din nopal - numele utilizat în mod obişnuit pentru Opuntia cacti - din care se pot fabrica apoi ambalaje de unică folosinţă nepoluante.
"Pulpa este presată pentru a obţine un suc pe care îl folosesc ulterior", a explicat pentru AFP cercetătoarea de la Universidad del Valle de Atemajac din Guadalajara, în vestul Mexicului, scrie Agerpres.
Această substanţă este amestecată cu aditivi care nu sunt toxici şi apoi este întinsă pentru a obţine foi. Aceste foi sunt ulterior colorate cu pigmenţi şi pliate, în funcţie de nevoile de ambalare.
''Ceea ce facem este să încercăm să ne concentrăm asupra obiectelor care nu au o durată lungă de viaţă'', a continuat ea adăugând că este vorba în special de ambalajele ''de unică folosinţă''.
Metoda de fabricaţie se află încă în teste, însă cercetătoarea speră că la începutul anului 2020 va putea începe căutarea unor parteneri pentru a produce acest ''plastic'' pe scară largă. ''Depinde de ofertele pe care le primim'', a adăugat ea.
''O picătură de apă''
Pentru desfăşurarea experimentelor, Sandra Pascoe achiziţionează nopal din San Esteban, o localitate mică din suburbiile oraşului Guadalajara, unde cresc sute de cactuşi.
Guadalajara este capitala statului Jalisco în care pungile de plastic nereciclabile, precum şi paiele din plastic pentru băuturi, sau alte obiecte de unică folosinţă din acest material, vor fi interzise începând de anul viitor.
Şi alte state mexicane, cum ar fi Baja California (nord-vest) sau Ciudad de Mexico, şi-au modificat legislaţia în această direcţie.
În mai, megalopolisul mexican a adoptat o lege catalogată drept ''istorică'' ce interzice utilizarea pungilor din plastic începând din 2020. În 2021, paiele, farfuriile şi tacâmurile, dar şi baloanele vor fi, de asemenea, interzise dacă sunt fabricate ''integral sau parţial din plastic'', se arată în textul adoptat de Congresul local.
Cu toate acestea, materialul produs din nopal nu va fi decât o ''picătură de apă'' în lupta pentru protejarea mediului, a subliniat cercetătoarea. Ea a explicat că ''vor fi necesare şi alte strategii de reciclare'', din cauza timpului îndelungat de producţie a materialului pe care l-a dezvoltat în comparaţie cu fabricarea industrială a materialelor plastice.
America Latină şi Caraibe generează aproximativ 10% din deşeurile lumii, conform cifrelor Organizaţiei Naţiunilor Unite.
În martie, ţările membre ONU care s-au reunit la Nairobi, Kenya, s-au angajat să ''reducă semnificativ'' materialele plastice de unică folosinţă în cursul deceniului următor.
Opt milioane de tone de plastic ajung în fiecare an în oceane.
Pe acelasi subiect: