UE se sufoca sub povara datoriilor. 21 de state membre incalca legislatia comunitara, depasind deficitul agreat de 3%
Toate tarile din zona euro ar trebui sa aiba la dispozitie un an in plus pentru reducerea deficitului bugetar in limita de 3% din PIB, asa cum cere Pactul de Stabilitate si Crestere, potrivit unei note a institutului european de cercetari Bruegel din Bruxelles, transmite AFP, preluata de Mediafax.
Autorii notei, Benedicta Marzinotto si Andre Sapir, au aratat ca regulile bugetare europene, in special Pactul de Stabilitate modificat la inceputul acestui an, "nu sunt atat de rigide cum se crede".
Statele membre au dreptul sa devieze de la regula deficitului bugetar de 3% daca sunt in recesiune sau daca zona euro in ansamblul sau trece printr-o perioada dificila, potrivit analistilor.
Ei au amintit ca modificarile Pactului de Stabilitate au intrat in vigoare intr-un moment in care cea mai mare parte a tarilor din zona euro se aflau deja in procedura de deficit excesiv.
"Singura cale pentru UE de a aplica aceasta clauza, invocand circumstante exceptionale, este acordarea unui an suplimentar tuturor statelor din zona euro, avand in vedere ca intrega regiune traverseaza o perioada dificila", sustin autorii notei.
Analistii considera ca recomandarea ar trebui sa vina de la Comisia Europeana, in spiritul viitorului tratat bugetar european care vizeaza intarirea disciplinei fiscale. Acesta urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie anul viitor si confera Executivului UE prerogative largi in domeniul procedurii deficitului excesiv.
De asemenea, aceasta recomandare ar trebui facuta rapid, inainte ca guvernele din zona euro sa trimita proiectele de buget peentru 2013 in parlamentele nationale.
In prezent, 21 din 27 de state membre sunt in procedura deficitului excesiv, care le obliga sa revina la un deficit de maximum 3% intr-o anumita perioada, de exemplu Franta in 2013 si Spania in 2014, in caz contrar riscand sanctiuni.
In zona euro, 13 tari din 17 se afla in procedura deficitului excesiv, singurele care respecta Pactul de Stabilitate fiind Estonia, Finlanda, Luxemburg si Germania.
Pe acelasi subiect: