UE s-a intors la recesiune. Motoarele Europei au inregistrat scaderi economice semnificative. PIB-ul Romaniei a crescut peste asteptari
Uniunea Europana (UE) a intrat in recesiune in primul timestru, cu o scadere a PIB de 0,1%, dupa un declin de 0,5% in ultimele trei luni ale anului trecut, in timp ce in zona euro contractia a continuat pentru al saselea trimestru consecutiv.
Zona euro a inregistrat un declin 0,2% in ianuarie-martie, dupa o scadere de 0,6% in trimestrul al patrulea al anului anterior, potrivit datelor publicate, miercuri, de Eurostat si preluate de Mediafax.
Recesiunea zonei euro este cea mai lunga de la introducerea monedei europene, in 1999.
Datele indica, insa, o imbunatatire a situatiei economice, ritmul scaderii PIB incetinind atat in zona euro, cat si in UE.
Trei dintre cele mai mari economii din zona euro se afla in recesiune, dupa ce doar Germania a reusit sa inregistreze crestere in primele trei luni ale acestui an.
Economia Germaniei a avansat cu 0,1%, dupa o sadere de 0,7% in trimestrul al patrulea, in timp ce Franta a intrat in recesiune, dupa al doilea trimestru consecutiv de contractie cu 0,2%.
Italia si Spania se afla, de asemenea, in recesiune, cu o scadere a PIB de 0,5% in primul trimestru in cazul ambelor tari. Economia Italiei a inregistrat al saptelea trimestru cosecutiv de contractie, iar recesiunea este cea mai lunga incepand cel putin din 1970, an in care au inceput sa fie inregistrate date trimestriale.
Doar 20 dintre cele 27 de state UE au raportat date pentru primul trimestru.
Dintre cele 20 de state, Belgia, Bulgaria, Germania, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Marea Britanie au inregistat crestere economica, iar Austria stagnare, in primul trimestru.
In randul statelor aflate pe scadere, Cehia, Spania, Franta, Italia, Cipru, Olanda, Portugalia si Finlanda se afla in recesiune, dupa ce au consemnat cel putin doua trimestre consecutive de scadere. Grecia, tara care trece printr-o recesine severa de mai multi ani, nu a transmis inca datele catre Eurostat.
PIB al Estoniei a scazut cu 1% in primul trimestru, insa statul baltic a evitat recesiunea, ca urmare a cresterii din precedentul trimestru.
Economia Romaniei a crescut in trimestrul I cu 0,5% peste cel anterior si cu 2,1% fata de T1 din 2012
Conform primelor estimari, Produsul Intern Brut in trimestrul I 2013 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,5% comparativ cu trimestrul IV 2012 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2012, PIB a inregistrat o crestere cu 2,1% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier.
Autoritatile estimeaza pentru acest an o crestere a PIB de 1,6%, usor peste nivelul anticipat de Fondul Monetar International (1,5%.)
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca BNR nu si-a modificat prognoza de crestere economica, dar ca personal crede ca, daca va fi un an agricol bun, PIB-ul va urca cu mai mult de 1,6%.
Pe acelasi subiect: