Viitorul Fond Monetar European, destinat să înlocuiască actualul Mecanism European de Stabilitate (MES), ar trebui să fie controlat de statele membre ale zonei euro şi să fie independent de Comisia Europeană, a apreciat, luni, preşedintele MES, Klaus Regling.
Comisia Europeană ar dori ca Mecanismul European de Stabilitate să devină o instituţie a UE care să fie guvernată de un tratat separat semnat de ţările din zona euro, informează Reuters, preluată de
Agerpres.
În replică, Klaus Regling susţine că MES ar trebui să fie un organism interguvernamental controlat de statele membre din zona euro.
"Ar fi bine pentru MES să fie inclus în tratatul UE. Cu toate acestea, calea propusă de Comisie este una ambiguă. Ceea ce aş dori pentru MES este un rol similar cu cel al Băncii Europene de Investiţii. Acest lucru este menţionat în mod expres în Tratatul UE, dar este relativ independent de Comisie, fiind controlat în mare parte de statele membre", a declarat Regling, pentru cotidianul german Ausburger Allgemeine Zeitung.
Cu toate acestea, Regling a recunoscut că un astfel de aranjament pentru MES ar apărea numai printr-o modificare a Tratatului UE, care are şanse mici să se întâmple în următorii ani.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a afirmat că nu are obiecţii la planurile de a transforma Mecanismul European de Stabilitate într-un Fond Monetar European. Ideea unui Fond Monetar European, avansată deja în repetate rânduri în trecut, se bucură de sprijinul marilor capitale europene, inclusiv Franţa şi Germania.
''De ce nu'', a spus Lagarde într-un interviu acordat publicaţiei elveţiene Tages-Anzeiger. ''Criza prin care a trecut zona euro a arătat că este nevoie de un sistem de gestionare a crizelor care să fie independent, capabil să acţioneze rapid şi să respecte strict reglementările. Cum se numeşte acest mecanism are mai puţină importanţă. Dacă cineva vrea să-l numească Fond Monetar European, atunci vă rog'', a afirmat şefa FMI.
Anul trecut, Executivul comunitar a prezentat un set de propuneri destinate adâncirii integrării economice a celor 19 stat membre care au aderat la euro, în ideea de a face zona unică mai rezistentă la crize. Printre propuneri se numără şi transformarea actualului Mecanism European de Stabilitate (MES) într-un adevărat Fond Monetar European, comparabil cu FMI.
În prezent, sarcina principală a Mecanismului European de Stabilitate (MES) este să acorde împrumuturi guvernelor care au fost excluse de pe pieţele financiare, în schimbul unor reforme care repun economiile lor pe o bază sănătoasă. Acest lucru a fost valabil în cazul Greciei, Irlandei, Portugaliei, Spaniei şi Ciprului în ultimii ani.
Pe lângă oferirea de credite pentru statele membre care trec prin dificultăţi financiare, viitorul Fond Monetar European ar constitui şi un finanţator pentru fondul de rezoluţie bancară. De asemenea, pentru a fi mai agil decât MES în situaţii de criză, Fondul Monetar European ar urma să poată lua decizii cu votul majorităţii statelor membre, în loc de unanimitatea cerută în prezent. În plus, Fondul Monetar European va putea dezvolta noi instrumente financiare care să poată fi utilizate pentru oferi sprijin suplimentar statelor afectate de şocurile financiare.