UE a prezentat planul de negociere pentru iesirea M.Britanii din blocul comunitar. Tusk: “Nu va vom pedepsi, Brexitul este suficient”
Brexit
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezentat, vineri, la Valletta un proiect de “orientari de negociere” intre Londra si Bruxelles, la doua zile dupa declansarea procedurii de retragere a Marii Britanii din blocul comunitar, marcata deja de primele frictiuni cu Londra, relateaza AFP, preluata de News.ro.
Donald Tusk a anuntat ca Uniunea Europeana nu va purta in paralel negocieri cu privire la iesirea Marii Britanii din blocul european si relatia viitoare pe care o voar avea cele doua parti.
Retragerea Regatului Unit din Uniune va avea loc inaintea oricarei noi relatii, a subliniat Tusk in urma unei intalniri in Malta.
Insa UE nu va pedepsi Regatul Unit in negocierile in vederea Brexitului, deoarece acesta este suficient de punitiv, a insistat presedinte Consilului.
Tusk le-a propus vineri, celorlalate 27 de state membre UE, orientari cu privire la iesirea Marii Britanii din Uniune.
La randul sau, premierul maltez Joseph Muscat, a carui tara detine presedintia semestriala a UE, a avertizat ca cetatenii din Marea Britanie si din alte state membre nu trebuie folositi ca ”moneda de negociere”. Muscat a spus ca negocierile Brexitului vor fi dure, dar ”nu vor fi un razboi”.
In orientarile pe care presedintele UE Donald Tusk le propune statelor membre UE se arata clar ca retragerea din blocul european a Marii Britanii va avea loc inaintea oricarei noi relatii cu Londra, in pofida faptului ca marile linii ale viitoarei relatii se pot suprapune partial cu aceasta.
Primele avertismente
Guvernul cancelarului german Angela Merkel va insista ca Marea Britanie sa nu adopte o politica de dumping in acordul comercial care va fi incheiat in timpul negocierilor pentru Brexit, a declarat ministrul adjunct al Economiei, Matthias Machnig.
Ingrijorarea este ca premierul britanic Theresa May ar putea opta sa reactiveze amenintarea de a transforma Marea Britanie intr-un Singapore al Vestului, cu taxe scazute, ca mijloc de a obtine concesii comerciale si un acord fara taxe vamale.
Dar orice viitor acord comercial intre Uniunea Europeana si Marea Britanie va fi posibil doar daca va fi insotit de angajamentul guvernului May de evitare a concurentei daunatoare prin taxe si reglementari, a spus Machnig intr-un interviu la Bloomberg Television.
”Nu dorim sa ridicam bariere comerciale, avem nevoie de acorduri echitabile”, a aratat oficialul german.
Acest avertisment arata ca Merkel este ferma ca unele lucruri nu sunt discutabile. In ianuarie, ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble a declarat la Davos ca nu va fi tolerata o cursa de reducere a taxelor pentru companii.
”Putem incheia un acord comercial echitabil, avantajos pentru ambele parti, daca vor exista conditii rezonabile in domeniul fiscalitatii, reglementarilor si alte asemenea. O intrecere de reducere a taxelor si rreglementarilor ar face relatiile comerciale foarte dificile”, a mai spus Machnig.
Cele trei prioritati ale UE
Planul de negociere dintre Londra si Bruxelles fixeaza prioritatile politice, precum si viziunea lor privind ritmul negocierilor, care se prefigureaza drept unul dintre primele subiecte de tensiuni, dupa ce premierul britanic a declansat miercuri procedura de Brexit.
Principalele trei prioritati ale UE pentru negocieri sunt cunoscute deja. Blocul comunitar vrea sa clarifice soarta a peste trei milioane de cetateni europeni din Marea Britanie si a peste un million de britanici care locuiesc in alte state membre. De asemenea, Bruxelles-ul vrea sa lamureasca incertutidine privind frontiera dintre Republica Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord.
Cei 27 vor cere, de asemenea, Marii Britanii sa isi respecte angajamentele bugetare asumate. Desi nu a fost vehiculata deocamdata nicio cifra clara, un inalt oficial european a declarat ca CE evalueaza factura la 55, pana la 60 de miliarde de euro.
Insa Londra “nu recunoaste sumele uneori foarte mari care au circulat la Bruxelles”, a avertizat joi ministrul britanic de Finan’e, Philip Hammond.
Theresa May vrea ca negocierile sa se desfasoare in ritm accelerat si sa vizeze, in paralel, acordul care va regla modalitatile de iesire din UE si pe cel care defini relatia sa viitoare, in special pe plan comercial.
Insa liniile fixate de Tusk ar urma sa excluda, potrivit asteptarilor, orice acord privind “relatia viitoare”, inainte ca divortul sa intre in vigoare, lasand totusi usa deschisa pentru discutii preliminare inainte de iesirea Marii Britanii din blocul comunitar, prevazuta pentru martie 2019.
Primele efecte ale Brexitului
Desi procedura de divort a fost declansata abia miercuri, primele consecinte s-au concretizat deja. In sectorul financiar, celebrul grup de asigurari Lloyd’s din Londra a anuntat joi ca va deschide o filiala la Bruxelles, pentru a nu pierde accesul sau deplin la UE.
Iar in tabara europeana, Luxemburgul si-a exprimat oficial dorinta de a gazdui Autoritatea Bancara Europeana, EBA, care va fi nevoita sa paraseasca Londra inainte de Brexit.
Dupa summitul din 29 aprilie, statele membre se vor reuni la sfarsitul lui mai, la nivel ministerial, pentru a adopta “directivele” de negociere, mai detaliate decat liniile prezentate de Consiliul European. Atunci, francezul Michel Barnier va primi mandatul pentru a lansa discutiile cu Londra, la aproape un an dupa ce britanicii au decis prin referendum sa iasa din UE.
Pe acelasi subiect: