Putin spera ca va putea extinde madandul de presedinte la 6 ani, ceea ce ar insemna ca daca ar castiga mandatul din 2012 si pe cel din 2018, fostul agent secret ar puta sta la carma Rusiei pana in 2024.
Asta ar insemna ca Putin ar putea conduce Rusia pentru 24 de ani, land in calcul si mandatele precedente, scrie New York Times.
Oricum ar fi, rusii l-au apreciat la inceput pe Vladimir Putin. Acesta a castigat alegerile din 2000 cu 53% din voturi, iar in 2004 a fost ales de 70% din populatie.
In timpul mandatelor sale, inclusv cel de premier din prezent, PIB-ul pe cap de locuitor in Rusia a crescut e la 2.400 de dolari, in 2000, la 12.000 de dolari, anul trecut.
Are insa si suficienti critici, care au intarit opozitia de la Moscova si au lansat dezbateri la adresa regimului lui Putin. In consecinta, cei mai vehementi dintre ei au fost fortati sa paraseasca tara, cum este cazul lui Mihail Hodorkovski, care era cel mai bogat om in Rusia.
Coruptia este strans legata de numele lui Putin. Anul trecut, Tranparecy International a plasat Rusia pe locul 143, alaturi de Nigeria si Uganda, in topul celor mai corupte 182 de tari ale lumii.
Exista zvonuri cum ca insusi
Putin ar avea o avere de 40 de miliarde de dolari si ca si-ar fi construit un adevarat palat de un miliard de dolari pe malul Marii Negre.
Putin a strabatut un drum lung pana a ajunge aici, de la inceputurile sale umile. A crescut intr-un apartament pe care il impartea cu mai multe familii in Leningrad, Sankt Petersburgul de astazi.
Inca de mic, Putin era un copil bataus, devenind ulterior un as in artele martiale. Apropiatii spun ca are, de asemenea, un temeprament vulcanic si isi pierde repede calmul.
Dupa ce a studiat Dreptul, s-a alaturat serviciilor secrete rusesti, KGB, care l-au detasat in Germania de Est. In dosarul intocmit de serviciile secrete germane, Putin este prezentat ca fiind un Don Juan cu femeile, dar agresiv cu sotia.
Chiar Putin a recunoscut de cateva ori ca relatiile sale cu femeile sunt putin ciudate. Sotia sa apare foarte rar in public si exista zvonuri legate de infidelitatile lui Putin si despre internarea partenerei oficiale intr-un spital de boli mintale.
Dupa caderea Uniunii Sovietice, Putin s-a intors in Rusia, pentru a lucra cu Anatoli Sobchak, care avea sa devina primarul Sankt Petersburgului. Dupa aceasta etapa, a intrat in stucturile centrale ale Guvernului.
O teorie a conspiratiei care circula in legatura acea perioada este aceea ca Putin se afla in spatele unor atentate cu bomba, care i-au adus primul mandat de presedinte.
In 1999, mai multe apartamente au fost aruncate in aer in Rusia, bombardamente in urma carora au murit 224 de oameni. Rusia era paralizata de frica - bombele erau amplasate in cladiri locuite, noaptea, ucigand familii intregi in timp ce dormeau.
Putin, care atunci era prim ministru, a dat vina pe rebelii ceceni, pe care a promis sa-i omoare, chiar si cand sunt la toaleta. Datorita acestui discurs radical, Putin a fost ales presedinte, in 2000, de 53% dintre rusi.
Singura persoana care a sustinut ca Putin a orchestrat intreaga operatiune, fostul agent KGB Alexandr Litvinenko, a fost asasinat la Londra, in 2006. Cartea acestuia, “Blowing up Russia” (Aruncand in aer Rusia), care este interzisa la Moscova, este cea mai complexa investigatie asupra atentatelor cu bomba din 1999. Politia britanica incearca sa obtina extradarea a doua persoane suspecte de otravirea lui Litvinenko, dar autoritatile rusesti nu coopereaza.
In Vest, reputatia lui Putin s-a construit pe aparitiile sale publice dure, prin care vrea sa-si demonstreze puterea si masculinitatea. A fost fotografiat de mai multe ori cu bustul gol, facand scufundari, dar a aparut si cantand jazz alaturi de actorii Goldie Hawn si Kevin Costner.
WikiLeaks a publicat recent documente ale Ambasadei SUA la Moscova, care portretizeza un
Putin mai degraba lenes, caruia ii place sa lucreze mai mult de-
acasa.
In campania electorala care tocmai s-a incheiat, strategia lui Putin a fost aceea de a-si arata fata mai sensibila si mai tandra. A declarat pentru publicatia germana Der Spiegel ca “vrea sa fie inteles, dar nu intelege de ce nimeni nu-l intelege”.