Theresa May: “O ieșire din UE fără un acord nu este sfârșitul lumii.” Alianța surpriză pe care o țintește Londra, după Brexit
Theresa May
Premierul britanic Theresa May a făcut apel să nu se exagereze consecinţele unei retrageri a Marii Britanii din UE fără un acord cu Bruxellesul, subliniind că guvernul său ''face pregătirile necesare'' pentru ca un astfel de scenariu să nu se transforme într-o catastrofă, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Întrebată pe această temă de către jurnalişti, care o însoţesc într-un turneu în Africa, Theresa May a menţionat numele directorului general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Roberto Azevedo.
''Uitaţi-vă la ce a spus directorul general al OMC. El a afirmat că (o ieşire din UE fără un acord) nu va fi cu siguranţă o promenadă de sănătate, dar nu va fi nici sfârşitul lumii'', a declarat Theresa May, potrivit relatărilor de marţi ale presei britanice.
''Guvernul este pe cale să facă pregătirile necesare pentru ca noi, dacă suntem în această situaţie, să putem să facem din aceasta un succes'', a dat ea asigurări.
Londra şi Bruxellesul trebuie să ajungă la un acord până la summitul european din octombrie pentru a putea organiza retragerea Londrei din UE, prevăzută pentru 29 mai 2019, dar negocierile bat pasul pe loc, provocând temeri în legătură cu absenţa unui acord.
Regatul Unit va trebui atunci să aplice regulile OMC, sinonime cu barierele vamale şi tarifare, de care se tem numeroase companii britanice.
Cel mai mare investitor occidental din Africa, după Brexit
În timpul unei vizite în Africa de Sud, premierul britanic a mai spus că îşi doreşte ca Marea Britanie să devină cel mai mare investitor occidental în Africa pentru a compensa pierderile economice cauzate de Brexit.
"Pot să anunţ astăzi o nouă ambiţie. Până în 2022, vreau ca Marea Britanie să devină primul investitor dintre ţările G7 în Africa", a declarat May într-un discurs susţinut în Cape Town (sud-vest).
Din G7 fac parte cele mai mari economiei ale lumii, cu excepţia Chinei.
"Îmi doresc economii africane puternice cu care companiile britanice să poată face afaceri în mod liber şi echitabil", a insistat şefa guvernului britanic, în faţa unui auditoriu format din oameni de afaceri sud-africani şi britanici.
După decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană, la referendumul din iunie 2016, Londra şi-a înmulţit contactele diplomatice pentru a pregăti acorduri comerciale care ar urma să le înlocuiască pe cele ale Bruxellesului.
"Provocările cu care se confruntă Africa trec dincolo de graniţele Africii", a spus May. "Este în interesul întregii lumi să fie create locuri de muncă pentru a contracara cauzele şi simptomele extremismului şi instabilităţii, pentru a gestiona fluxurile migratorii şi pentru a încuraja o creştere corespunzătoare", a insistat ea.
"Dacă nu vom reuşi să o facem, consecinţele economice şi asupra mediului vor atinge rapid cele patru colţuri ale lumii noastre interconectate", a adăugat premierul britanic, precizând că "efectele umane vor de asemenea globale".
Theresa May a început în Africa de Sud primul său turneu african, în care va mai vizita de asemenea Nigeria şi Kenya.
Pe acelasi subiect: