The Times: Germania, Franța și România cer blocarea negocierilor pentru Brexit, până la un acord pe tema drepturilor cetățenilor europeni
Brexit
Germania, Franța și România au cerut stoparea negocierilor pentru ieșirea Marii Britanii din UE, până când Londra și Bruxelles-ul ajung la un acord pe tema drepturilor cetățenilor europeni din Regat, după Brexit, scrie cotidianul britanic The Times, care citează surse de la Bruxelles.
De altfel, tot mai multe voci de la Bruxelles spun că negocierile nu vor trece la etapa urmatoare – și anume relația comercială pe care Marea Britanie și UE o vor avea după Brexit, până când nu se ajunge la un acord pe cele trei subiecte-cheie ale discuțiilor: drepturile cetățenilor europeni, nota de plată pe care Londra trebuie să o plătească Bruxelles-ului și frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord.
După încheierea celei de-a patra runde de discuții pentru Brexit, negociatorul-sef al UE, Michel Barnier, a declarat că nu au fost făcute suficiente progrese și că negocierile ar putea fi întârziate.
Germania, Franța și România ar fi printre țările care nu vor să treacă la următoarea etapă a discuțiilor, până nu se obțin acorduri pe subiectele aflate în prezent pe masa negocierilor, potrivit The Times.
Klaus Iohannis: România nu a blocat și nu va bloca negocierile pentru Brexit. Ne interesează foarte mult soarta românilor din Marea Britanie pe www.incont.ro
De cealaltă parte, companiile și patronatele din Marea Britanie cer Theresei May să vină cu clarificări legate de relația comercială pe care Londra o va avea cu Bruxelles-ul după martie 2019, când Marea Britanie părăsește oficial UE.
Între timp, la Londra se vorbește tot mai des despre un eventual “Brexit dur”, împotmolirea negocierilor indicând faptul că Marea Britanie va părăsi UE fără un acord comercial.
În opinia ministrului de Justiție de la Londra, Dominic Raab, Marea Britanie trebuie să “lupte pentru cel mai bun acord” în urma negocierilor pentru Brexit, însă că trebuie să fie pregătită “pentru toate posibilitățile”, informează BBC.
Potrivit Sunday Telegraph, Guvernul de la Londra are deja un plan de a debloca miliarde de lire sterline pentru a se pregăti pentru eventualitatea în care Mares Britanie părăsește blocul comunitar fără o înțelegere comercială.
Tot mai multe voci de la Londra spun că acest scenariu este foarte probabil, în condițiile în care după sase luni de negocieri nu s-a făcut niciun progres semnificativ în divorțul dintre Londra și Bruxelles.
Discuțiile s-au împotmolit la cele mai importante subiecte – drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie, nota de plată pe care Londra trebuie să o plătescă și frontiera cu Irlandei cu Irlanda de Nord. În timp ce Theresa May suține că este pregătită să treacă la următoarea etapă a negocerilor, Bruxelles-ul reclamă lipsa unor măsuri concrete din partea Londrei și spune că nu va trece la discutarea unui acrod commercial înaintea celor trei probleme cheie.
Cel mai mare patronat de la Berlin a avetizat de asemenea ca firmele germane cu afaceri pe piața britanică ar trebui să se pregătească pentru „un Brexit foarte dur”.
Industria germană privește “cu îngrijorare” la progresele care se fac în negocierile pentru Brexit, a spus șeful Federației Industriei Germane (BDI), Joachim Lang. Potrivit acestuia, Marii Britanii “îi lipsește un concept clar, deși vorbește foarte mult.”
Suținătorii Brexitului spun că dacă Marea Britanie nu va ajunge la o înțelegere cu Bruxelles-ul, acest lucru se va datora întârzierilor cauzate de UE.
Un “Brexit dur” înseamnă că Marea Britanie nu va reuși să ajungă la un acord comercial cu UE și va părăsi piața unică, ceea ce, în opinia unor grupuri de lobby de la Londra, va lovi economia britanică din plin.
Pe acelasi subiect: