The Guardian, dezvaluri despre "armata de trolli" a lui Vladimir Putin. Cati bani primesc pe luna cei platiti sa posteze comentarii antioccidentale si pro-Kremlin
Sute de bloggeri sunt platiti pentru a posta comentarii antioccidentale si pro-Kremlin pe forumurile si retelele de socializare din Rusia si din strainatate, au dezvaluit doi fosti angajati ai unei astfel de companii din Sankt Petersburg, relateaza The Guardian.
In fiecare zi, dupa ora 21.00, pe strada Savuskina, la numarul 55, din Sankt Petersburg, unde se afla un complex de birouri modern, cu patru etaje, pe care sta scris "Centru de afaceri", se formeaza o coada. Dupa ce au petrecut 12 ore in cladire, angajatii sunt inlocuiti cu un alt grup, care lucreaza in tura de noapte.
Cladirea a fost identificata drept sediul "armatei de trolli" a Rusiei, unde sute de bloggeri platiti lucreaza permanent pentru a inunda forumurile rusesti, retelele de socializare si sectiunile de comentarii ale publicatiilor occidentale cu laude la adresa lui Vladimir Putin si cu satira la adresa depravarii si nedreptatii din Occident.
The Guardian a discutat cu doi fosti angajati, dintre care unul lucra la un departament de bloguri false pe reteaua de socializare LiveJournal, iar unul facea parte dintr-o echipa care a inundat forumurile de discutii din Rusia cu posturi pro-Kremlin. Amandoi au declarat ca au fost angajati neoficial si ca primeau banii in mana.
Ei au descris imaginea unui mediu de lucru lipsit de umor si draconic, cu amenzi pentru intarzieri de cateva minute sau neindeplinirea cotei zilnice de postari.
Trollii lucreaza in camere de aproximativ 20 de persoane, fiecare controlata de trei editori care verifica postarile si impun amenzi daca descopera ca au fost folosite cuvinte copiate sau daca acestea deviaza de la ideologie.
Un blogger de pe LiveJournal, care a petrecut doua luni lucrand la centru pana la jumatatea lunii martie, sustine ca primea 45.000 de ruble (737 de euro) pe luna pentru a administra mai multe conturi pe site. Ea nu a avut niciun fel de contract, singurul document semnat fiind unul de confidentialitate. In plus, i s-a ordonat sa nu le spuna prietenilor despre locul ei de munca si sa nu ii adauge pe niciunul dintre ei la conturile pe retelele de socializare pe care le administra sub diverse pseudonime.
"Trebuia sa scriem mesaje obisnuite, despre prajituri sau muzica ce ne place, dar sa strecuram postari politice despre cat de fascist este Guvernul de la Kiev sau lucruri similare", a declarat ea.
Instructiunile pentru postarile politice veneau ca "sarcini tehnice" pe care trollii le primeau in fiecare dimineata, in timp ce postarile non-politice trebuia sa fie personale.
"Cel mai infricosator lucru este atunci cand discuti cu prietenii tai, iar ei repeta aceleasi lucruri pe care le-ai vazut in sarcinile tehnice si realizezi ca toate acestea au efect", a declarat fostul angajat.
Marat, in varsta de 40 de ani, a lucrat intr-un departament diferit, unde angajatii intrau metodic pe forumuri de discutii din diverse orase, postand mesaje.
"Primul lucru pe care il faceam dimineata cand veneam era sa deschidem un server proxy, pentru a ne ascunde localizarea reala, apoi sa citim sarcinile tehnice care ne fusesera trimise", a declarat el.
Trollii lucrau in echipe de cate trei. Primul se plangea de o problema sau alta sau pur si simplu posta un link, apoi ceilalti doi se puneau pe treaba, folosind link-uri catre articole publicate de site-uri pro-Kremlin si fotografii "amuzante" care satirizau Occidentul sau liderii ucraineni cu descrieri injurioase.
Marat a vorbit despre sase dintre sarcinile sale tehnice din perioada in care lucra. Fiecare dintre ele are un subiect, cateva informatii despre el si o "concluzie" la care trebuie sa ajunga comentatorii. Una dintre ele se refera la Putin care a transmis condoleante presedintelui Francois Hollande dupa atacurile de la Charlie Hebdo din Paris.
"Vladimir Putin l-a contactat imediat pe liderul francez, in pofida relatiilor proaste dintre Rusia si Occident", se poate citi in sectiunea de concluzii la care trebuie sa ajunga postarile trollului. "Liderul rus a tinut piept intotdeauna agresiunii si terorismului in general. Gratie initiativelor presedintelui, numarul actelor teroriste din interiorul Rusiei a scazut dramatic".
Pentru a adauga culoare postarilor, au fost infiintate site-uri in ajutorul armatei de trolli. Unul prezinta sute de imagini care pot fi copiate, in principal cu lideri europeni implicati in incidente umilitoare create in Photoshop sau cu descrieri care subliniaza slabiciunea sau prostia lor, sau aratandu-l pe Putin facand glume. Multe dintre ele sunt in mod evident rasiste sau homofobe. Barack Obama mancand o banana sau descris ca o maimuta sau presedintele ucrainean Petro Porosenko travestit declarand: "Ne pregatim pentru integrarea europeana".
Trollii trebuie sa posteze fotografii impreuna cu informatii pe care le pot extrage de pe site-ul marcat ca "Wikipedia rusa patriotica".
"Mergeam acasa la sfarsitul zilei si vedeam aceleasi informatii la televizor. Era evident ca decizia a venit de undeva", a declarat Marat.
Multe persoane au acuzat televiziunea rusa de intensificarea propagandei in ultimele 18 luni in relatarile despre Ucraina, atat de mult incat UE l-a trecut pe Dmitri Kiselev, directorul unei importante agentii de presa, pe lista celor vizati de sanctiuni.
Dupa doua luni de lucru, Marat a inceput sa simta ca isi pierde mintile si a decis sa plece. El a subliniat ca angajatii au pareri impartite cu privire la activitatea desfasurata. Jumatate dintre ei cred cu adevarat in ceea ce fac, iar cealalata jumatate cred ca este o prostie, dar au nevoie de bani. Ocazional, a observat persoane care si-au schimbat locul de munca.
Cel mai prestigios loc de munca in agentie este sa fii troll de limba engleza, pentru care esti platit cu 65.000 de ruble (peste 1.000 de euro) pe luna.
Avocatii din Sankt Petersburg sustin ca este extrem de rar ca o astfel de companie sa functioneze integral pe "piata neagra", fara sa plateasca taxe si sa nu isi inregistreze oficial angajatii.
Scurgeri de informatii au legat compania care conduce aceasta fabrica de trolli de structuri apropiate Kremlinului, dar nu exista dovezi clare. In 2012 au fost scurgeri de informatii care sugerau ca gruparea de tineret a Kremlinului finanteaza aceasta activitate.
Nu este clar daca aceasta agentie din Sankt Petersburg este singura sau daca mai sunt si altele, dar pare evident ca este o intreprindere care a crescut enorm de cand a fost descoperita, in urma cu doi ani.