Taxa pe zahar devine realitate in Marea Britanie. Cine o va plati si pentru ce vor fi folositi banii stransi
Guvernul britanic a lansat o strategie destinata combaterii obezitatii infantile prin taxarea companiilor care vand bauturi racoritoare care contin zahar, urmand ca banii sa fie investiti in programe care incurajeaza activitatea fizica si dieta echilibrata pentru scolari, informeaza Reuters.
Facand un apel catre producatorii de alimente si bauturi racoritoare pentru ca acestia sa reduca continutul de zahar din produsele lor, Guvernul de la Londra a subliniat ca o treime din copiii cu varsta intre 2 si 15 ani din Marea Britanie sunt deja supraponderali sau obezi.
"Obezitatea este o amenintare atat la adresa sanatatii copiilor cat si a economiei noastre, costurile pentru sistemul national de sanatate ridicandu-se la miliarde de lire sterline in fiecare an. Taxa pentru industria bauturilor racoritoare este un importat pas inainte in lupta impotriva obezitatii", a declarat secretarul de stat in Ministerul britanic de Finante, Jane Ellison.
Prin introducerea unei taxe pe zahar, Marea Britanie se alatura Belgiei, Frantei, Ungariei si Mexicului, toate acestea tari introducand, sub o forma sau alta, o taxa pe bauturile racoritoare care contin zahar. Tarile scandinave au introdus si ele de mai multi taxe similare.
In cazul Marii Britanii, taxa se va aplica tuturor bauturilor racoritoare cu un continut de zahar de peste 5 grame la 100 de mililitri, urmand ca bauturile cu un continut si mai mare sa fie taxate si mai mult.
Cu toate acestea, presedintele Asociatiei producatorilor de bauturi racoritoare din Marea Britanie, Gavin Partington, a apreciat ca aceasta este o "taxa punitiva" care va duce la pierderea a mai multor mii de locuri de munca fara a avea un impact semnificativ asupra obezitatii.
Departamentul de Sanatate al Guvernului britanic sustine ca bauturile racoritoare sunt principala sursa de zahar pentru copii, iar un copil poate sa-si asigure aportul zilnic recomandat de zahar prin consumul unei singure doze de cola care contine noua lingurite de zahar.
De asemenea, ministrul britanic al Sanatatii Publice, Nicola Blackwood, a precizat ca strategia de combatere a obezitatii include si o masura prin care scolile primare trebuie sa asigure fiecarui copil cel putin 60 de minute de activitate fizica viguroasa in fiecare zi, iar cel putin 30 de minute din aceasta perioada trebuie sa se desfasoare in timpul orelor petrecute la scoala.
Jamie Oliver: Zaharul ar trebui taxat la fel ca tutunul si ca orice altceva care poate distruge vieti
George Osborne, ministrul de Finante din cabinetul lui David Cameron, a anuntat in luna martie, introducerea unei taxe pe zahar, pe care o vor plati producatorii de bauturi dulci.
Discutiile despre introducerea unei taxe pe zahar au fost intense in ultimii ani si a existat o presiune puternica din partea unor grupuri pentru aprobarea ei. Cel mai vehement in acest sens a fost celebrul chef britanic Jamie Oliver, care incearca de ani de zile sa convinga autoritatile de la Londra sa excluda zaharul, intr-un fel sau altul, din alimentatia copiilor.
Jamie Oliver a sustinut in repetate randuri ca zaharul este foarte daunator pentru sanatatea oamenilor, numindu-l "urmatorul tutun", motiv pentru care ar trebui impozitat la fel ca acesta din urma. Alimentele pe baza de zahar pot provoca o criza de sanatate asemanatoare cu cea cauzata de fumat, astfel ca ar trebui taxate in acelasi mod ca tutunul, considera Jamie Oliver.
"Zaharul este sigur urmatorul rau. Este, fara indoiala, urmatorul tutun, iar industria ar trebui sa fie speriata. Si ar trebui taxat la fel ca tutunul si ca orice altceva care poate distruge vieti", a declarat Jamie Oliver.
Potrivit unor estimari, britanicii consuma, in medie, 238 de lingurite de zahar in fiecare saptamana, de multe ori, fara sa constietizeze ca alimentele procesate sunt atat de indulcite. O treime dintre copiii britanici si doua treimi dintre adulti sunt obezi sau supraponderali, iar numarul persoanelor care sufera de diabet s-a dublat in ultimele doua decenii.
Zaharul este o problema la nivel mondial, grupul bancar Credit Suisse tragand un semnal de alarma in urma cu doi ani asupra problemelor de sanatate pe care le provoaca si a poverii financiare pe care aceste probleme o pun pe sistemele medicale din intreaga lume.
Mai multe despre:
#taxa pe zahar#Marea Britanie
Pe acelasi subiect: