Țara preferată de români care înlesnește obținerea cetățeniei. Câți bani trebuie să cheltuiască cei care vor să devină rezidenți
Istanbul, Bosfor
Turcia a redus semnificativ pragul investiţiilor şi al plasamentelor bancare pe care străinii care vor să obţină cetăţenia turcă trebuie să le deţină în această ţară, conform unui text publicat miercuri în Monitorul oficial, transmite AFP.
Străinii vor putea solicita cetăţenia turcă dacă vor depune cel puţin 500.000 de dolari într-un cont curent al unei bănci turce, faţă de pragul anterior de 3 milioane, sau dacă investesc peste 500.000 de dolari în capital fix, comparativ cu 2 milioane în prezent, scrie Agerpres.
Alte variante sunt angajarea a peste 50 de lucrători în Turcia (faţă de 100 în prezent) sau achiziţia de proprietăţi imobiliare în valoare de cel puţin 250.000 de dolari (1 milion până acum).
Sumele pot fi calculate în dolari sau în orice altă monedă, inclusiv lira turcească.
Pragurile precedente fuseseră stabilite în ianuarie 2017, obiectivul fiind acela de a frâna scăderea economică prin atragerea de investitori străini.
Situaţia s-a degradat însă considerabil între timp, lira turcească a pierdut în jur de 40% faţă de dolar de la începutul anului, iar creşterea economică a încetinit, menţinându-se totuşi la 5,2% în trimestrul al doilea din 2018.
Analiştii cred că datele privind trimestrul doi din 2018 vor fi ultimele care să indice o expansiune solidă, înaintea unei aşteptate încetiniri a economiei în semestrul doi din acest an, pe fondul problemelor cu care se confruntă moneda Turciei.
În primele trei luni din acest an, economia Turciei a înregistrat o creştere anuală de 7,3%. Ţinând cont de temerile privind supraîncălzirea economiei, încetinirea economiei Turciei ar putea fi văzută ca încurajatoare, apreciază analistul Piotr Matys de la Rabobank. Acesta se aşteaptă ca în următoarele trimestre PIB-ul să încetinească şi mai mult, în urma deprecierii lirei turceşti.
Datele publicate săptămâna trecută arată că rata anuală a inflaţiei a urcat în august la 17,9%, cel mai ridicat nivel din 2003, determinând Banca Centrală a Turciei să indice că va adopta măsuri faţă de "riscurile semnificative" la adresa stabilităţii preţurilor.
Pe acelasi subiect: