Tara care refuza banii UE, FMI si pe cei ai Rusiei. Se imprumuta la chinezi, pentru a evita conditiile impuse de creditorii europeni
Ucraina strange legaturile de afaceri cu China, intrucat presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, incearca sa evite conditiile pe care partenerii traditionali, cum ar fi Rusia si Uniunea Europeana (UE), le impun in schimbul imprumuturilor si investitiilor, informeaza Bloomberg, preluat de Mediafax.
Acordurile de swap valutar si de imprumut convenite de cele doua tari in iunie ar putea atinge 9 miliarde de dolari, asigurand Chinei o pozitie mai importanta in Ucraina, cel mai mare exportator de porumb si de minereu de fier din Europa.
China incearca sa-si asigure aprovizionarea cu materii prime, inclusiv in sectorul agricol.
Ucraina, in schimb, are nevoie de bani pentru a sustine cresterea economica si pentru a facilita plata datoriilor, in contextul pregatirilor pentru alegerile parlamentare din octombrie.
Guvernul de la Kiev a respins pana in prezent conditiile FMI pentru deblocarea unei finantari de 15,2 miliarde de dolari, dar si conditiile pentru investitii europene in sectorul energetic si reducerea costurilor de import de combustibili din Rusia.
Dupa intelegeri similare pentru dezvoltarea comertului cu tari precum Argentina si Mongolia, China a semnat un acord de swap valutar in valoare de 15 miliarde de yuani (2,4 miliarde de dolari) cu Ucraina. Schimburile comerciale bilaterale s-au situat la 8,5 miliarde de dolari in 2011.
In plus, Ucraina a anuntat in iulie ca va primi un imprumut de 3 miliarde de dolari de la China pentru proiecte in sectorul agricol.
Ucraina a trespins acuzatiile UE ca decizia condamnarii la inchisoare a fostului premier Timosenko a fost motivata de incercarea de a o scoate de pe scena politica. Condamnarea la inchisoare a fostului premier a dus la esecul Acordului de Asociere cu UE, in urma caruia s-ar fi instituit o zona comerciala libera cu blocul comunitar.
In acelasi timp, acordul Ucrainei cu FMI este suspendat, deoarece guvernul nu majoreaza tarifele la combustibili pentru populatie, masura necesara reducerii deficitului bugetar. Guvernul are, de asemenea, probleme in a ajunge la o intelegere cu Rusia in privinta reducerii preturilor la energie.
Pe acelasi subiect: