Sefii de stat si de Guvern care au participat la summitul G20 au expediat vineri destul de rapid fotografia de familie, care a incheiat evenimentul gazduit la Sankt Petersburg, marcat de o escaladare intre Rusia si Statele Unite pe tema crizei din Siria, relateaza AFP. Presedintele american Barack Obama a afisat o anumita destindere. El a venit impreuna cu cancelarul german Angela Merkel si a imbratisat-o pe presedinta braziliana Dilma Rousseff, cu care intretine relatii tensionate din cauza afacerii de spionaj PRISM.
Abia dupa constituirea grupului a venit si presedintele rus Vladimir Putin, care a trecut prin fata lui Obama fara sa spuna un cuvant, in drum spre locul sau. Cei doi au fost despartiti, in fotografie, de presedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono.
Participantii la summit au pozat, dupa aceea, timp de cateva secunde, afisand cateva zambete si salutand cu mana, dupa care grupul s-a despartit, fara ca Putin si Obama sa se priveasca macar.
M.Britanie, catalogata de Kremlin "doar o insula mica, nimeni nu-i da atentie" in cursul G20
Rusia ar fi catalogat Marea Britanie drept "doar o insula mica, nimeni nu-i da atentie", joi seara, in timp ce liderii lumii discutau in contradictoriu despre o interventie militara planuita impotriva regimului de la Damasc, relateaza Daily Mail online.
Potrivit publicatiei britanice, intr-un atac uluitor, presedintia rusa a ironizat marimea si influenta Marii Britanii, laudandu-se ca oligarhii sovietici au "cumparat Chelsea". Insa oficiali rusi au dezmintit imediat afirmatiile - atribuite lui Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin.
Cu toate acestea, incidentul de la summitul G20 gazduit de Rusia, releva tensiuni demne de Razboiul Rece, produse de disputa cu privire la interventia in Siria, comenteaza publicatia. Inclusiv locurile la masa in cadrul discutiilor au fost modificate, scrie Daily Mail, astfel incat presedintii american Barack Obama si rus Vladimir Putin sa stea cat mai departe posibil unul de celalalt. De asemenea, Obama a venit singur la cina, in loc sa fie insotit de Putin, gazda evenimentului.
Atacul la adresa Marii Britanie au avut loc dupa ce premierul britanic David Cameron a pledat in continuare pentru o interventie in Siria, in pofida votului negativ al Parlamentului britanic de saptamana trecuta, anuntand ca Londra detine proba unui atac chimic la periferia Damascului. El reprezinta o "incalcare extraordinara a protocolului", dat fiind rolul Rusiei de gazda a summitului G20, subliniaza publicatia, iar decizia Kremlinului de a-l ataca pe Cameron - pe teritoriul rus - va cobori nivelul relatiilor anglo-ruse la un nou nivel minim, apreciaza Daily Mail. Dupa ce i s-a spus despre "verdictul" rus privind Marea Britanie, Cameron a subliniat ca "nu accepta acest lucru deloc".
"Ca gazde ale celor mai importante tari din lume, sunt sigur ca rusii vor clarifica aceste presupuse declaratii, mai ales la un summit G20 cu o agenda britanica foarte importanta privind comertul si impozitele", a declarat o sursa de la Downing Street pentru publicatie. "Acest lucru subliniaza asupra modului in care o mica insula cu un popor mare isi poate pune amprenta asupra lumii", a subliniat sursa citata. De asemenea, un diplomat britanic a subliniat ca economia marii Britanii este semnificativ mai mare decat a Rusiei.
Cu totii ochii atintiti spre Siria, scopul real al summitului a fost greu de atins. Liderii G20 trebuiau sa stabileasca strategii de stimulare a cresterii economice pe termen lung, prin investitii in infrastructura si training profesional, potrivit Bloomberg. De asemenea, se astepta sa fie semnat un pact cu privire la lupta impotriva evitarii taxelor de catre multinationale, conform BBC.
Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "Telul nostru este sa readucem economia mondiala la o crestere stabila si echilibrata. Aceasta problema nu a fost rezolvata, din pacate, ceea ce inseamna ca riscurile din sistem, conditiile pentru o repetare a crizei inca exista."
Strangeri de mana si zambete fortate intre Barack Obama si "strengarul care se plictiseste in spatele clasei"
Vladimir Putin si Barack Obama si-au strans mana cu raceala si au zambit fortat la Sankt Petersburg, fara sa poata dispersa crisparea care domina Summitul G20, relateaza AFP. Cina, organizata in cadrul somptuos al unui fost palat imperial, nu a facut decat sa "confirme diviziunea" cu privire la Siria, subiectul cel mai fierbinte, a anuntat pe Twitter seful Guvernului italian, Enrico Letta.
In primele doua zile ale reuniunii principalelor puteri din lume, sefii de stat au incercat sa salveze aparentele in fata camerelor de luat vederi.
La sosirea sa, in jurul orei 13.00 GMT (16.00 ora Romaniei), joi, Barack Obama era asteptat ca toti ceilalti demnitari, de presedintele rus pe peluza Palatului Constantin, care domina Golful Finic si este situat la 15 kilometri sud-vest de fosta capitala rusa. Cei doi oficiali, ale caror relatii s-au deteriorat considerabil in ultimele luni, si-au strans mainile, zambind in fata camerelor si obiectivelor, si au schimbat cateva cuvinte.
Pe scurt, intalnirea a parut de o cordialitate fortata, comparativ, spre exemplu, cu rasetele sincere din timpul strangerii de maini dintre Angela Merkel si Vladimir Putin.
Cu cateva minute inaintea acestor intalniri foarte protocolare, Merkel i-a facut o vizita neanuntata lui François Hollande. Cancelarul german a venit sa isi apere pozitia, timp de aproximativ 15 minute, impartasita de majoritatea europenilor: respingerea oricarei interventii militare si prioritatea absoluta acordata caii politice.
In ceea ce ii priveste pe Obama si Putin, diferendele lor nu se limiteaza la conflictul sirian si s-au acumulat de-a lungul mai multor luni, pana in punctul in care presedintele american a anulat un summit bilateral la Moscova in momentul in care Rusia i-a acordat azil politic fostului consultant american Edward Snowden. La inceputul lui august, presedintele american a ironizat deschis atitudinea lui Vladimir Putin in timpul intalnirilor bilaterale, afirmand ca "seamana cu un strengar care se plictiseste in spatele clasei".
Barack Obama critica periodic legea promulgata in iunie de Vladimir Putin, care condamna la amenzi si in unele cazuri la inchisoare "propaganda" homosexuala. El a promis sa se intalneasca, vineri, la incheierea dezbaterilor G20, cu militantii pentru drepturile homosexualilor din Sankt Petersburg.
"Sunt momente in care (rusii) adopta din nou gandirea Razboiului Rece", a apreciat la inceputul lui august presedintele american. In aceste conditii, fastul etalat de Putin pentru oaspetii sai, gazduiti in mici palate elegante si delectati joi seara cu un foc de artificii si fragmente din Traviata, pare un pic artificial.
Doar Letta pare sa fi gasit un motiv sa se bucure joi seara, afirmand pe Twitter: "Vinul rosu servit la cina este frantuzesc si vinul alb italienesc. Nu ca am fi sovini dar ...".
Cameron anunta noi probe privind folosirea armelor chimice in Damasc
"Am examinat in laboratorul de la Porton Down, in Anglia, esantioane prelevate la Damasc care arata din nou folosirea armelor chimice la periferia Damascului", a declarat joi pentru BBC David Cameron, aflat in vizita la Sankt Petersburg, unde participa la summitul G20.
"Experti britanici de la Porton Down au analizat esantioane, iar acestea s-au dovedit pozitive pentru gaz sarin", a precizat pentru AFP o sursa britanica, la Londra.
Secretarul american de Stat John Kerry a dat deja asigurari duminica asupra faptului ca Statele Unite au primit si analizat esantioane care dovedesc utilizarea gazului sarin in cursul atacului chimic de la 21 august la periferia Damascului, atribuit de Washington regimului al-Assad.
Dar Obama nu poate conta in demersurile sale pe aliatii europeni uniti, deoarece doar François Hollande este dispus, in prezent, sa atace Damascul. Germania crede ca "acest razboi trebuie sa se incheie si acest lucru nu se va face decat politic", potrivit cancelarului Angela Merkel, care asigura ca tara sa "nu se va asocia in niciun caz unei actiuni militare".
Siria nu a fost singurul subiect care a tensionat ambianta
Barack Obama si presedintele brazilian Dilma Rousseff au ajuns cu intarziere la cina oficiala, dupa o intalnire bilaterala. Cele doua tari traverseaza o perioada de relatii diplomatice reci, dupa dezvaluirile privind presupusa spionare a lui Rousseff de catre serviciile secrete americane.
Majoritatea invitatilor au ajuns pe jos si in grup, in jurul orei 17.20 GMT (20.20 ora Romaniei), profitand de aceasta scurta plimbare pentru ultimele discutii, de exemplu intre Hollande, Merkel si premierul britanic David Cameron.
Barack Obama, Susilo Bambang Yudhoyono, Bob Carr, Vladimir Putin
Economia lumii incotro?
"Perspectivele de crestere pentru 2013 au fost revizuite in scadere in mai multe randuri, decalajele regionale raman mari si somajul, in special cel in randul tinerilor, este inacceptabil de ridicat", potrivit proiectului planului de actiune, citat de Mediafax.
Documentul avertizeaza ca redresarea este in continuare slaba, iar riscurile unei evolutii negative se mentin.
Proiectul marcheaza o distantare de strategiile adoptate la summiturile anterioare, care puneau accentul pe politici monetare si fiscale coordonate, menite sa sustina economia mondiala.
"Recunoscand necesitatea de a pune in practica urgent masuri structurale importante, am modificat agenda de reforme cu obiective mai relevante, concrete", se mai arata in document.
Vladimir Putin si David Cameron
Planul reitereaza totodata un angajament de a trece mai rapid la sisteme valutare libere si la o flexibilitate a cursurilor de schimb care sa reflecte factorii economici fundamentali: "Ne vom abtine de la devalorizarea valutara in scop concurential".
Proiectul mentioneaza faptul ca membrii G20 au reusit sa tina sub control riscurile asociate redresarii si sa imbunatateasca conditiile financiare si citeaza revenirea cererii private in SUA, intarirea economiei japoneze si a celei britanice si semnele de revenire din zona euro.
Vladimir Putin si Herman Van Rompuy
Principalele probleme pentru redresarea economiei globale
- fragilitatea sectorului bancar in unele parti ale Europei
- riscul unor noi intarzieri in realizarea uniunii bancare in UE
- incetinirea cresterii economice pe pietele emergente
- riscul unor noi dispute in SUA, referitoare la politica fiscala si datorii.
Vladimir Putin si Christine Lagarde
Siria, introdusa de Putin in meniu la cina
Vladimir Putin, sustinator al Damascului, a decis sa transforme cina de joi seara, care s-a incheiat la ora locala 01.00 (24.00 ora Romaniei) in tribuna deschisa pe tema crizei siriene, fiecare exprimandu-se la randul sau, dar fara a cauta neaparat un acord. "Atmosfera a fost concentrata dar nu tensionata", potrivit unei surse din diplomatia franceza.
"Anumiti participanti mi-au solicitat sa alocam timp si posibilitatea discutarii altor subiecte foarte urgente de politica internationala, si anume situatia cu privire la Siria. Sugerez sa facem acest lucru in timpul cinei", a declarat Putin, care se opune cu fermitate unei interventii militare in Siria, contrar Statelor Unite si Frantei.
De mai multe zile, crisparea dintre Statele Unite si Rusia creste, cu amenitari de escaladare militara si tensiuni diplomatice. Joi, trei nave de razboi rusesti au trecut stramtoarea turca Bosfor pentru a se apropia de coastele siriene. Ambasadoarea americana la ONU, Samantha Power, a criticat vehement Rusia, acuzata ca "ia ostatic Consiliului de Securitate", blocand, impreuna cu China, orice decizie privind Siria.
Discutii SUA - Japonia si Franta - Turcia
La Sankt Petersburg, in cadrul unei intalniri cu premierul japonez, Shinzo Abe, Obama si-a exprimat dointa ca liderii mondiali sa admita "ca folosirea armelor chimice in Siria este nu numai o tragedie, ci si o incalcare a dreptului international care trebuie reglementata".
Presedintele francez François Hollande, sustinator al interventiei, a avut intrevederi cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan, la fel de favorabil unei optiuni militare si ale carui trupe au fost mobilizate de la frontiera siriana, potrivit presei turce.
Hollande asteapta "progrese politice" privind Siria, in pofida divergentelor
Seful statului francez a subliniat ca discutiile sale cu presedintele american Barack Obama, cu care va avea vineri o intalnire privata, sau cu omologul sau rus Vladimir Putin vizeaza obtinerea "unor progrese pe plan politic".
Referindu-se la votul rus de veto fata de o interventie impotriva regimului lui Bashar al-Assad, el a afirmat ca doreste aceste progrese "chiar daca nu avem acelasi raspuns, pentru moment, fata de atacul chimic" efectuat pe 21 august langa Damasc. "Este necesar sa facem totul pentru ca sa existe solutii politice", a insistat el, exprimandu-si dorinta ca aceeasi "condamnare a noastra a atacului chimic care a fost efectuat de catre regimul (de la Damasc) sa poata sa fie manifestata de ansamblul europenilor". "Exista deja un consens larg privind planul european de a spune ca atacul chimic este inacceptabil", a notat el, chiar daca "europenii vor sa primeasca garantii" privind "responsabilitatea" regimului si chiar daca "multi asteapta (raportul) misiunii isnpectorilor ONU".
In opinia sefului statului francez, inca de pe acum este "foarte important ca europenii care sunt prezenti la G20 (UE, Franta, Germania, Marea Britanie, Spania si Italia) sa fie uniti pe aceeasi pozitie de condamnare a utilizarii armelor chimice si sa condamne regimul care le-a folosit". De asemenea, a notat el, "exista tari, ca Franta, care au capacitatea sa intervina (militar) si altele care, prin situatia sau vointa lor, nu vor acest lucru, nu pot acest lucru".
Vladimir Putin si Francois Hollande
China: Solutia politica, "singura cale" posibila in Siria
O solutie politica este "singura cale" posibila de solutionare a conflictului sirian, a declarat joi Qin Gang, un purtator de cuvant al delegatiei chineze la G20, relateaza AFP. Purtatorul de cuvant a adaugat ca, in cadrul intalnirii lor bilaterale, joi, presedinti chinez Xi Jinping si rus Vladimir Putin, care blocheaza la ONU o interventie militara, nu au vorbit despre criza siriana.
"China se opune ca oricine sa utilizeze armele chimice", a adaugat el, in contextul in care occidentalii considera ca nu exista vreo indoiala ca regimul sirian, ci nu rebelii, a efectuat atacul chimic de la 21 august, care a provocat decizia americana de pregatire a unei interventii.
"Concluziile anchetei" ONU cu privire la folosirea acestor arme chimice "vor reprezenta baza viitoarei etape" in cadrul dosarului, in opinia sa.
Vladimir Putin si Xi Jinping
Summitul G-20 a fost creat in 2008, dupa prabusirea Lehman Brothers, cand economia lumii se afla in pragul colapsului. Liderii Vestului au recunoscut atunci ca nu pot rezolva problemele in vechiul grup de 8. Economiile emergente , precum China, India, Brazil, Coreea de Sud si Africa de Sud au fost aduse in acest mix, nemaiputand fi tratate drept de "clasa a doua".
Sursa foto: Mediafax/AFP