SUA prelungesc dreptul de liberă circulație pentru vecinii României. Ce șanse au românii să meargă fără viză în America
Pasaport, cetatenie, vize
Statele Unite ale Americii şi Ungaria au convenit să prelungească regimul de intrare liberă, fără vize, pe teritoriul SUA pentru cetăţenii unguri.
Declarația a fost făcută de ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, după discuţii cu secretarul interimar american pentru securitatea internă (ministru de interne), Kevin McAleenan, luni, la Washington, potrivit Agerpres.
Şeful diplomaţiei ungare a menţionat cu acest prilej, referitor la problemele de securitate, că guvernele celor două ţări consideră o prioritate de vârf să-şi rezerve dreptul de a decide cui să-i permită intrarea pe teritoriile lor şi alături de cine doresc să trăiască.
Majoritatea cetăţenilor din Uniunea Europeană pot călători în Statele Unite fără viză, cu excepția celor din cinci țări, respectiv România, Polonia, Cipru, Croaţia şi Bulgaria.
La începutul lunii, vicepreşedintele american Michael Pence a declarat că și Polonia se apropie de eligibilitate pentru programul Visa Waiver.
“Sunt încântat să văd că Polonia se apropie de eligibilitatea pentru programul Visa Waiver'', a declarat Pence în timpul unei întrevederi, la Varşovia, cu preşedintele polonez Andrzej Duda.
Visa Waiver este un program guvernamental american care permite cetăţenilor anumitor state să călătorească pe teritoriile americane în scop turistic, de afaceri sau de tranzit fără viză, pentru o perioadă de 90 de zile.
Într-o declarație data publicității de Casa Albă, în luna august, cu ocazia vizitei lui Klaus Iohannis la Washington, președintele SUA, Donald Trump, și-a exprimat susţinerea pentru eforturile României de a intra în programul Visa Waiver.
În declarația intitulată "Viitorul României şi al relaţiei cu Statele Unite este foarte, foarte strălucitor”, preşedintele Trump intenţionează să dezvolte legăturile dintre cele două ţări pentru susţinerea eforturilor României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver, în acord cu cerinţele legislaţiei Statelor Unite.
Uniunea Europeană a anunțat la începutul anului că, din 2021, cetăţenii Statelor Unite ale Americii vor avea nevoie de vize pentru a călători în spaţiul Schengen, dacă nu ridică vizele pentru cele cinci țări.
Comisia Europeană a publicat pentru prima dată în 2016 un raport prin care cere Statelor Unite să renunţe la solicitarea de vize pentru cetăţenii din cinci ţări membre ale UE - Bulgaria, Cipru, Croaţia, Polonia şi România, deoarece, conform regulilor Uniunii Europene, toţi cetăţenii europeni trebuie să beneficieze de acelaşi tratament.
În iunie anul trecut, Parlamentul European a votat pentru impunerea sistemului de vize pentru cetăţenii americani. În prezent, cetăţenii SUA nu au nevoie de vize pentru sejururi mai scurte de 90 de zile în spaţiul Schengen.
Pe acelasi subiect: