America a iesit din criza. Cea mai mare economie a lumii a inregistrat cel mai mic deficit bugetar de dupa declansarea crizei financiare
New York City, SUA
Guvernul federal al Statelor Unite a inregistrat in anul fiscal 2014, incheiat la sfarsitul lunii septembrie, cel mai redus deficit bugetar incepand din 2007, dinainte de intrarea in recesiune, respectiv 483 miliarde dolari, potrivit datelor Trezoreriei americane, citate de The Wall Street Journal.
Deficitul pentru anul fiscal 2014 a scazut cu 29% fata de valoarea consemnata in anul anterior, 680 de miliarde de dolari.
Deficitul din acest an reprezinta aproximativ o treime din cel inregistrat in anul 2009, cand a atins nivelul record de 1.400 de miliarde de dolari.
Deficitul bugetar pentru anul 2014 reprezinta 2,8% din produsul intern brut (PIB), ajungand la cel mai scazut nivel din anul fiscal 2007 pana in prezent.
Economia SUA a intrat in recesiune la finalul anului 2007, ceea ce a determinat cresterea deficitului bugetar pana in 2010. Dupa acest an, pe fondul revenirii economice, deficitul bugetar a inceput sa coboare.
Reducerea deficitului in perioada 1 octombrie 2013-30 septembrie 2014 s-a produs datorita cresterii veniturilor la bugetul de stat, pe fondul scaderii ratei somajului si a unor majorari de taxe pentru persoanele cu venituri mari.
De altfel, in luna septembrie guvernul federal a raportat un excedent bugetar de 105,8 miliarde de dolari, in crestere fata de aceeasi luna din 2013, cand a fost inregistrat un excedent de 75,1 miliarde de dolari.
Oficial Fed: Rezerva Federala ar trebui sa analizeze amanarea incheierii achizitiilor de obligatiuni
Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite ar trebui sa ia in considerare amanarea incheierii programului de achizitii de obligatiuni menit sa sustina economia, pentru a opri asteptarile referitoare la incetinirea inflatiei, a declarat seful Fed din St. Louis, James Bullard.
Bullard a afirmat intr-un interviu acordat Bloomberg News ca fundamentele economice ale Statelor Unite sunt solide, el atribuind turbulentele de pe pietele de capital inrautatirii perspectivelor in Europa.
"Asteptarile din SUA referitoare la inflatie sunt in scadere. Acesta este un factor important care trebuie luat in considerare de catre banca centrala. Din acest motiv, cred ca raspunsul logic in aceasta conjunctura ar putea fi amanarea incheierii programului de achizitii de obligatiuni", a spus reprezentantul Fed.
Oficialii Rezervei Federale se vor intalni la sfarsitul lunii octombrie, ei anticipand anterior ca achizitiile de obligatiuni, care la nivelul maxim erau de 85 de miliarde de dolari pe luna, se vor incheia dupa aceasta reuniune, in urma unor reduceri lunare succesive de cate 10 miliarde de dolari efectuate in acest an.
Randamentul titlurilor Trezoreriei americane cu scadenta la 10 ani a coborat miercuri sub nivelul de 2% pentru prima oara dupa iunie 2013, din cauza unor date economice sub asteptari care au amplificat temerile referitoare la incetinirea cresterii economice.
Ingrijorarea privind avansul economiei mondiale a dus la declinul cotatiilor actiunilor, petrolului si a asteptarilor referitoare la inflatie, iar dolarul, considerat un plasament sigur in perioadele incerte, s-a apreciat in raport cu alte valute.
Pe acelasi subiect: