Statele G-20 promit cresterea PIB-ului global cu 2.000 miliarde dolari si zeci de milioane de joburi
Ministrul de Finante al Germaniei (c), la reuniunea statelor G-20, de la Sydney. Sursa foto: Mediafax
Cele mai mari economii ale lumii au cazut de acord, duminica, la Sydney, asupra unui proiect care vizeaza cresterea Produsului Intern Brut global cu 2.000 miliarde de dolari in urmatorii cinci ani si crearea a zeci de milioane de locuri de munca, informeaza New York Times.
Ministrii Finantelor si sefii bancilor centrale din statele G-20, reuniti in acest weekend la Sydney, au anuntat ca vor lua masuri concrete pentru stimularea investitiilor si angajarilor. G-20 reprezinta 85% din economia mondiala.
"Vom dezvolta politici ambitioase, dar realiste, cu scopul de a creste PIB-ul global, in urmatorii cinci ani, cu peste 2% peste traiectoria indicata de politica economica actuala", se spune in comunicatul transmis la finalul summit-ului, citat de New York Times si preluat de Mediafax.
Seful Trezoreriei australiene, Joe Hockey, gazda intalnirii, a salutat proiectul convenit de liderii G-20. "Pentru prima data (la nivelul G-20 - n.r.) vorbim in cifre, atasam o cifra reala planurilor noastre. Vrem sa extindem activitatea economica cu peste 2.000 miliarde de dolari si sa generam zeci de milioane de noi locuri de munca", a afirmat oficialul australian.
Mai multe tari, in funte cu Germania, au intampinat planul cu scepticism. "Ratele de crestere economica reprezinta rezultatul unui proces foarte complicat. Rezultatele acestui proces nu pot fi garantate de catre politicieni", a declarat ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, dupa finalul intalnirii.
FMI estimeaza pentru 2014 o crestere economica mondiala de 3,75%
Australia detine in acest an presedintia rotativa a G-20, dupa Rusia si inaintea Turciei. Proiectul convenit de liderii G-20 preia in buna masura o lucrare pregatita de Fondul Monetar International pentru summit-ul de la Sydney. FMI estimeaza ca reformele structurale pot spori productia eocnomiei globale cu 0,5% pe an in urmatorii cinci nai, generand o expansiune totala de 2.250 miliarde de dolari. FMI estimeaza o crestere economica mondiala de 3,75% in acest an si 4% in 2015.
Liderii G-20 au luat act si de temerile manifestate de statele cu economii emergente privind retragerea programului de achizitii de obligatiuni al Rezervei Federale a SUA. Reducerea injectiilor de lichiditate in dolari derulate lunar de banca centrala americana a generat retrageri masive de capital din pietele emergente la inceputul acestui an, provocand deprecierea abrupta a mai multor monede si reactii disperate din partea unor banci centrale.
"Toate bancile centrale isi mentin angajamentul ca masurile de politica monetara sa fie ajustate atent si sa fie comunicate clar, avand in vedere impactul asupra economiei globale", se spune in comunicatul transmis la finalul summit-ului G-20.
Noi reguli globale in domeniul taxelor
Totodata, statele G-20 au convenit sa implementeze pana la finalul anului 2015 un standard global de schimb automat de informatii intre autoritatile fiscale, pentru a combate evaziunea fiscala, a anuntat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), potrivit Bloomberg.
Acordul, incheiat duminica la Sydney, reprezinta un pas spre eliminarea secretului bancar asa cum este cunoscut in prezent, a declarat Pascal Saint-Amans, directorul centrului de politica fiscala si administrare fiscala din cadrul OCDE.
Ministrii Finantelor si sefii bancilor centrale din statele G-20, cele mai mari economii dezvoltate si emergente ale lumii, s-au intalnit in acest weekend la Sydney.
Deciziile privind tehnologiile necesare si regulamentul detaliat al noului sistem de cooperare intre autoritatile fiscale vor fi luate la summit-ul G-20 din septembrie, a precizat reprezentantul OCDE.
Noul standard va presupune schimbul automat al informatiilor colectate de catre autoritatile fiscale de la institutiile financiare din fiecare tara.
Planul vizeaza in principal impiedicarea strategiilor de evitare a platii taxelor utilizate de companii mari, precum Google sau Apple, care transfera profiturile catre asa-numite "paradisuri fiscale" cu rate reduse de impozitare.
"Mesajul politic este ca vom inchide toate portitele din lege. Ceea ce fac companiile multinationale este legal. Daca ceva este legal, dar rezultatul este neplacut, atunci trebuie sa schimbam regulile", a afirmat directorul OCDE.
Ministrul britanic al finantelor George Osborne a declarat duminica, la Sydney, ca legislatia globala in domeniul taxelor nu este adecvata secolului XXI. "Daca vom putea elabora reguli comune, pe care sa le acceptam cu totii, atunci aceste companii vor fi nevoite sa opereze in limitele acestora", a afirmat oficialul britanic.
Pe acelasi subiect: