Spania reduce semnificativ impozitele pentru companii si populatie, pentru a sustine recuperarea economiei
Guvernul spaniol a anuntat reduceri semnificative pana in 2016 la impozitele platite de companii si populatie, pentru a recompensa sacrificiile din ultimii ani si pentru a stimula investitiile, infiintarea de locuri de munca si competitivitatea, scrie Wall Street Journal.
Scaderea taxelor va lasa spaniolii cu mai multi bani in buzunar inaintea alegerilor care ar putea avea loc cel mai devreme la sfarsitul anului urmator, noteaza publicatia americana.
Rata de impozitare pentru companii va cobori de la 30% in prezent la 25% pana in 2016.
Pentru persoanele care castiga peste 300.000 de euro pe an, impozitul va fi redus de la 52%, unul dintre cele mai mari din Europa, la 45%. De asemenea, cei care obtin mai putin de 12.450 de euro pe an vor plati in 2016 impozit de 19%, fata de 24,75% in prezent.
Taxarea va creste, insa, pentru populatia cu venituri intre 100.000 de euro si 150.000 de euro, ca urmare a restrangerii numarului de categorii de impozitare, a declarat ministrul Bugetului, Cristobal Montoro.
Oficialii spanioli afirma ca economia tarii creste suficient de puternic astfel incat incasarile din impozite sa creasca chiar daca scad cotele de impunere.
Fondul Monetar International arata in mai ca economia Spaniei, care a iesit din recesiune in vara anului trecut si ar urma sa creasca potrivit estimarilor cu 1,2% in acest an, a depasit perioada critica si are spatiul necesar pentru a reduce impozitul pentru companii.
Unii economisti independenti au contestat insa aceast rationament. Guvernul de la Madrid nu reuseste de multi ani sa respecte estimarile proprii privind veniturile la buget, iar acum risca declinul incasarilor din taxe si inversarea progreselor inregistrate in ultimii ani in privinta reducerii deficitului bugetar.
Guvernul a majorat taxele la scurt timp dupa ce a preluat puterea in urma cu doi ani si jumatate, in pofida promisiunilor din campania electorala ca nu va lua aceasta masura.
"Nu-mi este clar de ce au crescut taxele atat de repede dupa ce au luat puterea, daca argumentul lor acum este ca pentru a creste veniturile statului este nevoie de reducerea impozitelor", a declarat Jose Carlos Díez, economist din Madrid.
Premierul Mariano Rajoy a preluat conducerea guvernului in decembrie 2011, intr-o perioada de criza economica severa pentru Spania. La numai cateva luni, guvernul a crescut impozitul pe venit si TVA, pentru reducerea deficitului bugetar. Rajoy si-a cerut scuze pentru incalcarea promisiunii din campania electorala si a dat asigurari ca unele cresteri de taxe sunt temporare.
Reducerile de taxe anuntate de guvern ar aduce rata de impozitare pentru persoanele cu venituri mari la nivelul anterior majorarii din 2012, in timp ce pentru cei cu venituri mici ar fi usor mai scazuta.