Somn si politica: Italia este pe marginea prapastiei, iar Berlusconi tine cu dintii de putere. Cum a adormit, de doua ori, premierul la summit-ul de la Cannes
Premierul italian, Silvio Berlusconi, a negat categoric ca ar avea vreo intentie sa demisioneze, ironizand Guvernele italiene de dupa razboi, care nu au durat decat "11 luni in medie", relateaza AFP. Si asta in timp ce tot mai multe voci ii cer sa renunte la functie.
Liderii lumii s-au uitat cu groaza cum premierul italian, Silvio Berlusconi, a adormit de doua ori in timpul summit-ului G20 de la Cannes, in timp ce ei discutau despre cum sa impiedice Italia sa devina urmatoarea victima a crizei din zona euro, comenteaza Mail on Sunday in editia electronica.
Berlusconi, in varsta de 75 de ani, a fost inghiontit de doua ori de oficiali, pentru a fi trezit din somn. El a atipit in timp ce Barack Obama, David Cameron, Angela Merkel si Nicolas Sarkozy, intre altii, il indemnau sa faca mai mult pentru a-si salva tara de la faliment. Frustrati de indecizia sa, ei l-au umilit, oligandu-l sa permita unor inspectori de la Fondul Monetar International (FMI) sa verifice datele economice ale Italiei, pentru a preveni sa o apuce pe urmele Greciei, comenteaza publicatia britanica.
"Exista o ingrijorare tot mai mare in legatura cu faptul ca Berlusconi nu detine controlul asupra a ceea ce se petrece in Italia. A adormit de doua ori in timpul discutiilor. I-a alarmat foarte tare pe oficialii sai. Au fost nevoiti sa il trezeasca cu un ghiont. Ceilalti oficiali nu au avut cum sa nu observe", a declarat un diplomat care a participat la discutii.
In timp ce Berlusconi era inghiontit la Cannes, inamicii sai politici, tot mai numerosi, discutau despre inlaturarea sa de la putere, iar mii de persoane au participat, sambata, la un miting impotriva Guvernului sau, la Roma. De asemenea, doi parlamentari au demisionat din grupul politic al lui Berlusconi, care a ramas cu 314 mandate din cele 630 din Camera Deputatilor, iar sase fosti aliati au facut apel la "o noua etapa politica si un nou Guvern".
Chiar si asa, in ciuda criticilor, premierul nu are de gand sa demisioneze. "Sunt dezolat ca trebuie sa-i dezamagesc pe nostalgicii Primei Republici cand Guvernele durau in medie 11 luni", a afirmat intr-un comunicat premierul italian.
Conform lui Berlusconi, in varsta de 75 de ani, "palatele romane sunt pline de zvonuri si barfe pe un subiect: demisia acestui Guvern". El a subliniat insa ca nu se gandeste la acest lucru nici macar un minut, din cauza simtului "responsabilitatii fata de alegatori si tara".
Premierul a repetat ca "Italia este cea care a cerut interventia Fondului Monetar International", chemat sa "certifice" aplicarea de catre Italia a angajamentelor bugetare si a reformelor economice. "Nu este vorba in nici un caz despre o punere sub tutela", a subliniat el.
Liderul Partidului Democrat, principala forta a opozitiei de centru-stanga, Pier Luigi Bersani, a facut apel din nou la demisia lui Berlusconi, sambata, in cursul unui miting la Roma. "Berlusconi trebuie sa plece acasa", a afirmat el.
Citeste si