Situație inedită în Olanda, în ultimii 100 de ani: Milioane de flori sunt distruse zilnic, din cauza COVID-19
În plin sezon al lalelelor, horticultorii olandezi sunt obligaţi să distrugă milioane de flori în fiecare zi, o situaţie inedită provocată de pandemia de coronavirus care a dus la prăbuşirea cererii
Grămezi întregi de lalele, trandafiri, crizanteme şi alte flori se acumulează de aproximativ o săptămână pe cea mai mare piaţă de flori din lume, care se vede forţată să se debaraseze de o mare parte din producţia sa din cauza muntelui de flori nevândute.
"Singura soluţie este să le distrugem", regretă Michel van Schie, purtător de cuvânt la gigantul olandez din domeniul horticulturii Royal FloraHolland, potrivit Agerpres.
"Piaţa de flori din Olanda există de peste 100 de ani şi este pentru prima dată când ne confruntăm cu o astfel de criză", adăugă Michel van Schie.
Cooperativa Royal FloraHolland estimează că între 70% şi 80% din producţia totală de flori a Olandei este pe cale să fie distrusă, în condiţiile în care producătorii olandezi recurg la această soluţie în propriile lor pepiniere.
Închiderea pieţelor şi magazinelor şi izolarea la domiciliu introdusă în mai multe ţări din Europa au declanşat consecinţe dramatice pentru sectorul horticol olandez, apreciază Prisca Kleijn, directorul Asociaţiei regale a producătorilor de bulbi de flori (KAVB).
"Avem Sărbătoarea Mamelor care se apropie şi producătorii de lalele încep recoltatul în ianuarie şi până în lunile aprilie-mai. Deci suntem în plin sezon, când ar trebui să îşi câştige banii", a explicat Prisca Kleijn. Potrivit acesteia, criza sanitară a picat în cel mai prost moment al anului pentru producătorii de lalele din Olanda.
KAVB încearcă însă prin toate mijloacele să îi ajute pe horticultori să îşi vândă la maxim producţia, în special prin încurajarea consumatorilor să cumpere flori şi nu hârtie igienică.
Pe acelasi subiect: