Se schimba polii de putere in domeniul energetic. Tara care va detrona Qatarul la exportul de gaze, in urmatorii 3 ani
Un raport al Morgan Stanley prevede ca exporturile de gaze vor elimina deficitul de cont curent al tarii, pentru prima oara un ultimii 40 de ani, noteaza The Telegraph. Drept urmare, Australia urmeaza sa devina o superputere globala, datorita gazelor exportate.
“Exporturile de gaz natural lichefiat (GNL) din Australia ar putea fi urmatoara revolutie”, se arata in raport. In document se vorbeste despre o crestere uriasa in productia de GNL, care ar trebui sa transforme economia tarii.
Australia ar depasi astfel, conform estimarilor, performanta Qatarului, devenind cel mai mare exportator de GNL pana la mijlocul lui 2017, desi initial cele mai fericite prognoze in acest sens dadeau ca sigur abia anul 2030.
Dar, conform noilor date, Australia ar urma sa se transforme intr-un jucator de temut cu mult mai devreme, pe masura ce exporturile sale de GNL si carbune le vor egala pe cele de fier, care sunt impresionante. Deja doua treimi din cresterea livrarilor de gaz natural lichefiat la nivel mondial sunt atribuite Australiei.
Statele Unite au si ele un important potential de dezvoltare in aceasta directie, cu diferenta ca se bazeaza pe gazele de sist si va mai dura inca intre cinci si zece ani pana cand vor reusi sa puna la punct mecanismele de export si infrastructura necesare comercializarii la scara mare. Asa ca, intre timp, Australia are toate sansele sa fure startul si sa profite de rezervele scazute din Asia, in special din Japonia, unde dupa dupa inchiderea fabricilor de la Fukushima, populatia depinde acum de importuri.
Afacerea cu GNL este o oportunitate colosala pentru Australia, tara care a avut un parcurs usor zbuciumat in ultimii ani. Premierul Tony Abbott a promis in campania electorala transformarea zonei mai izolate din nordul tarii in principalul furnizor de mancare pentru Asia. Acum insa, lucrurile nu mai sunt atat de simple, pentru ca exista probleme asupra dreptului de proprietate pe pamantul agricol din regiune, noteaza Bloomberg. Sub presiunea celorlalti, premierul ar putea sa cedeze si sa aleaga varianta mai prudenta prin care sa pastreze un control cat mai strict asupra pamanturilor din Australia si, implicit, asupra sursei de hrana a tarii.
Intre timp, Australia, ce isi mentine inca ratingul AAA, ceea ce inseamna ca este privita drept una dintre cele mai sigure natiuni pentru investitii de catre agentiile de rating, incearca sa obtina bani si dintr-un program de acordare a vizelor contra cost. Acesta a fost lansat in noiembrie 2012 si se adreseaza celor cu venituri substantiale, fiind necesare investitii initiale de 4,7 milioane de dolari, care se pot duce spre obligatiuni guvernamentale, proiecte de infrastructura sau companii private. Dupa trei luni se obtine o o viza de investitor, iar dupa alti patru ani, detinatorii pot depune cerere pentru rezidenta permanenta.
Avantajele includ un sistem de sanatate gratuit, acces liber in peste 160 de tari si, bineinteles, celebrele plaje australiene, considerate drept unele dintre cele mai bune din lume. Taxa pe venit este insa de 45%, iar orasele din tara, desi desemnate in numeroase randuri drept cele mai bune in care sa traiesti, sunt, de asemenea, si printre cele mai scumpe.
Pe acelasi subiect: