Pana in secolul XVIII, Anglia a fost un regat independent, Regatul Angliei. In 1707 acesta a fuzionat cu Scotia, dand nastere la Regatul Marii Britanii. Scotia si-a pastrat insa propriul sistem juridic chiar si dupa fuziune, dar si controlul asupra politicilor adoptate in sanatate, educatie sau politie. Mai mult, Scotia are propriul sau steag.

Un sondaj realizat in decembrie in randul scotienilor arata ca la un eventual referendum, 38% dintre chestionati ar vota pentru independenta Scotiei, in timp ce 58% s-ar opune. O alta cercetare, desfasurata in aprilie 2011, demonstra ca 28% dintre participanti sunt pentru redobandirea independentei, in timp ce 57% nu sunt de acord.

Actualul premier al Scotiei, Alex Salmond vrea ca poporul sau sa detina propria armata si propriile politici straine. Potrivit unui interviu pe care Salmond l-a acordat agentiei Reuters anul trecut, Scotia ar beneficia de veniturile de pe urma schimburilor petroliere desfasurate pe Marea Nordului, daca ar reusi sa se separe de Regatul Unit.

Prim-ministrul scotian vrea referendum, Cameron nu e de acord

Prim-ministrul Salmond, investit in functie din mai 2011, le-a promis scotienilor un referendum pe aceasta tema pana in 2016. Premierul britanic, David Cameron, nu este insa de acord cu separarea Scotiei de UK.

Pozitia oficiala a guvernului scotian este ferma: “Este nevoie de doi pentru un tango. O eventuala separare de Marea Britanie nu va produce efecte doar pentru Scotia, asa ca aceasta nu poate lua de una singura o astfel de decizie.”

Cele trei mari partide – Partidul Conservator, Partidul Democrat-Liberal si Partidul Muncitoresc -, asemenea premierului englez Cameron, se opun unei eventuale separari a Scotiei de Marea Britanie. Potrivit declaratiilor prim-ministrului David Cameron, aceasta idee a scotienilor descurajeaza investiile in Regatul Unit, noteaza BBC.

Desi Cameron considera ca un referendum care ar putea avea loc mai devreme de termenul prevazut de Scottish National Party (partid) ar mari considerabil sansele Scotiei de a ramane in Uniune, acesta nu poate face presiuni in acest aspect.

Care va fi noua moneda a Scotiei?

Doar guvernul britanic se poate pronunta cu privire la decizia finala. Acestea fiind spuse, un referendum organizat in Scotia ar deveni mai degraba un plebiscit si nu ceva care ar putea cantari din punct de vedere legal.

Ce se va intampla in continuare, nimeni nu poate spune cu exactitate. Actuala criza financiara ar putea determina Scotia sa creada ca o separare de Regatul Unit e in interesul sau, dar o miscare proasta pentru David Cameron. In momentul de fata, sansele ca aceasta chestiune sa se rezolva nu sunt foarte mari.

“Va avea scotianul ndependent propria moneda sau va adera la euro? Cine va fi responsabil pentru bancile sale, printre care si RBS, institutie de credit ce se confrunta deja cu probleme financiare? Cum se vor imparti datoriile si activele intre Scotia si UK? Va avea noul stat propria armata?", scrie site-ul britanic theweek.co.uk, lasand de inteles ca o asemenea teorie ridica multe intrebari si putine raspunsuri. Cel putin, pentru moment.