Scandal international de proportii: WikiLeaks a publicat documente secrete americane! Vezi ce referiri se fac la Romania!
Site-ul WikiLeaks a inceput sa publice, duminica, 251.287 de documente trimise de diplomati americani la Washington, continand schimburi de informatii confidentiale sau secrete intre 274 de ambasade, consulate sau misiuni diplomatice din intreaga lume si Departamentul de Stat american. Telegramele vizeaza perioada 28 decembrie 1966 - 28 februarie 2010. Peste 1.000 dintre documentele publicate contin referiri la Romania, din care 830 provin de la ambasada SUA la Bucuresti, potrivit site-ului de informatii.
Din documentele provenite de la Ambasada Statelor Unite la Bucuresti, 38 sunt clasate drept secrete ("secret"), in timp ce 368 sunt publice ("unclassified"), iar 424 sunt confidentiale ("confidential").
Documentele diplomatice dezvaluite de WikiLeaks, multe datand din ultimii trei ani, ofera o imagine fara precedent asupra activitatii ambasadelor americane din intreaga lume, puncte de vedere asupra liderilor straini sau evaluari ale amenintarilor teroriste, comenteaza New York Times, preluat de Mediafax.
Casa Alba a condamnat, duminica, "in cei mai fermi termeni" publicarea "iresponsabila si periculoasa" a unor documente diplomatice americane obtinute de site-ul WikiLeaks, apreciind ca actiunile acestuia pot pune in pericol vieti omenesti
"Ca sa fie clar, astfel de revelatii prezinta riscuri pentru diplomatii nostri, pentru membrii comunitatii de informatii si pentru oamenii din lumea intreaga care fac apel la Statele Unite pentru ajutor in promovarea democratiei si a unui guvern transparent", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama, Robert Gibbs.
Tara la care s-au facut cele mai multe referiri este Irakul (15.365), cele mai multe telegrame au fost trimise de la Ankara, capitala Turciei (7.918), iar de la biroul Secretarului de Stat au fost trimise 8.017 documente, potrivit site-ului de informatii.
PAKISTAN. Incepand din 2007, Statele Unite au depus eforturi secrete pentru a elimina uraniul puternic imbogatit dintr-un reactor de cercetare pakistanez, temandu-se ca acesta ar putea fi folosit in scopuri ilegale. In mai 2009, ambasadorul Anne W. Patterson a anuntat ca Pakistanul refuza sa programeze o vizita a unor experti americani, deoarece, "daca presa locala ar afla despre inlaturarea combustibilului, cu siguranta ar considera ca Statele Unite iau armele nucleare ale Pakistanului".
GUANTANAMO. Pentru a-si convinge partenerii sa accepte fosti detinuti de la Guantanamo, Statele Unite au exercitat presiuni diplomatice asupra acestora. Sloveniei i s-a cerut sa accepte un fost detinut daca presedintele vrea sa obtina o intalnire cu Obama, in timp ce autoritatilor din Kiribati li s-au oferit fonduri in valoare de milioane de dolari pentru a prelua fosti detinuti. In privinta Belgiei, diplomatii americani au afirmat ca acceptarea mai multor detinuti ar reprezenta "o modalitate ieftina pentru Belgia de a-si spori importanta in Europa".
AFGANISTAN. Cand vicepresedintele afgan a vizitat Emiratele Arabe Unite in 2009, autoritatile locale au descoperit in bagajele acestuia 52 de milioane de dolari. Conform unui document al ambasadei SUA la Kabul, oficialului afgan i s-a permis in cele din urma sa pastreze banii, fara a dezvalui originea sau destinatia sumei.
CHINA. Un contact din China a anuntat ambasada SUA la Beijing, in ianuarie, ca Biroul Politic al partidului comunist chinez a ordonat intruziunea in sistemele informatice ale companiei Google, ca parte a unei campanii coordonate efectuate de agenti ai guvernului, experti din mediul privat si hackeri recrutati de guvern.
Documentele se refera si la relatia apropiata dintre premierul italian, Silvio Berlusconi, si premierul rus, Vladimir Putin, dar si la faptul ca, in Rusia, acesta este subminat uneori de birocratia greoaie care ii ignora deciziile. Alte subiecte abordate sunt incercarile de a impiedica livrarile de arme siriene catre miscarea libaneza Hezbollah sau tentativele de a impiedica arestarea, in Germania, a unor agenti CIA implicati in rapirea unui cetatean german.
Documentele arata si ca, la aproape zece ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, relatiile SUA cu restul lumii sunt afectate de preocuparile legate de terorism. Corespondenta diplomatica adauga si detalii remarcabile, cum este cazul atacurilor cu rachete americane din Yemen, despre care presedintele yemenit accepta sa afirme ca ar fi lansate de fortele sale.
Telegramele relateaza si despre nemultumirea liderului libian Muammar Kadhaffi in momentul in care nu i s-a permis sa-si instaleze cortul in Manhattan sau sa viziteze Ground Zero in timpul unei sesiuni ONU, dar si despre atasamentul acestuia de "principala sa asistenta medicala, o ucrianeanca", descrisa drept "o blonda voluptuoasa".
Pe acelasi subiect: