Sectorul marfurilor, puternic afectat din cauza iminentei reveniri a Iranului pe piata de titei. Aurul, unul dintre putinele asset-uri in teritoriu pozitiv
Sectorul energetic a suferit cel mai rau saptamana trecuta, cand a inregistrat cel mai sever declin din 2011 incoace, din cauza iminentei reveniri a Iranului pe piata de titei si a vremii blande in SUA, care a redus consumul de petrol si gaz. Toate acestea, coroborate cu temerile referitoare la cresterea economica din China, au deteriorat situatia si pe pietele de actiuni din Asia. Aici s-a inregistrat un declin record pe ultimii trei ani si jumatate, potrivit analizei realizate de Ole Hansen, Head of Commodity Strategy la Saxo Bank.
"Metalele industriale, in frunte cu cuprul, au inregistrat cele mai scazute cereri din ultimii sase ani, in pofida unei cereri robuste din China, in decembrie. Recoltele cheie au fost insufletite de vestile ca fermierii americani si-au redus, din motive economice, suprafata recoltelor de iarna cu una egala cu Qatarul. Productia globala crescuta tine totusi sectorul sub presiune, cel mai mult sprijin venind din partea unor fonduri de investitii cu numeroase pozitii speculative short", se arata in analiza, transmite Agerpres.
Titeiul ramane cap de afis
Pretul a cazut cu o treime numai de la intalnirea OPEC din 4 decembrie 2015 si pana in prezent.
"Datele de pe piata de tranzactionare chineza au redus grijile legate de cerere, dupa ce importurile au crescut in decembrie pana la 7,8 milioane de barili, cu 10% mai mult decat cu un an inainte. Asta a ajutat preturile sa se stabilizeze la peste 30 dolari/baril pentru cateva zile, insa vestea privind ridicarea sanctiunilor impuse Iranului a atras noi scaderi de pret. Intrebarea care ramane este cat de rapid poate Iranul sa-si creasca productia. Un sondaj facut de Bloomberg, la care am contribuit, arata ca Iranul ar putea sa-si sporeasca productia cu 100.000 barili/zi pe luna si, in termen de 6 luni, cam cu 400.000 barili/zi in total. Dupa ani buni de sanctiuni si lipsa investitiilor, ne indoim ca Iranul poate pur si simplu sa inunde piata cu petrol: ii va lua ceva vreme pana va atinge potentialul maxim. Daca se va intampla asa, pretul petrolului se va stabiliza. Ce e sigur, totusi, e ca petrolul deja extras si depozitat in stocuri in Iran trebuie sa-si gaseasca cumparatori imediat. Cercetarile facute de Reuters arata ca mai multe transportoare cu capacitatea de 2 milioane de barili fiecare sunt pline ochi si gata de navigat. Asta va creste presiunea pe termen scurt, mai ales ca incercarea titeiului de a sta peste pragul de 30 dolari/baril nu prea a reusit", sustine analistul.
Potrivit lui Ole Hansen, impactul petrolului suplimentar care vine din Iran s-a vazut deja in relatia dintre pretul Brent si WTI.
"Riscurile geopolitice si temerile legate de productie, combinate cu cresterea rapida a productiei in SUA, au determinat scadere WTI fata de Brent in 2010. Recenta decizie a SUA de a renunta la interdictia exportului de petrol a dus WTI si Brent cam la acelasi nivel. Extraproductia din Iran va genera presiune pe Brent - indicele global de referinta al pretului petrolului. Drept rezultat, am putea vedea WTI recastigandu-si statutul premium pana in decembrie 2017. Cresterea stocurilor din Iran si o a doua crestere consecutiva saptamanala a celor din SUA va extinde perioada de timp in care cererea ajunge din urma oferta. Proiectia pe termen scurt emisa de Energy Information Administration arata ca nu ar trebui sa ne asteptam la o reducere a inventarelor de titei pana in al treilea trimestru din 2017", se mentioneaza in analiza.
Aurul ramane unul dintre putinele asset-uri aflate in teritoriu pozitiv, "pe masura ce carnagiul din pietele financiare nu da semne ca s-ar termina".
"Fondurile hedge care si-au extins pozitiile short de la inceputul anului au fost principalii vectori din pret, dar saptamana trecuta am vazut si multi investitori sporindu-si participarea in fondurile exchange-traded, cu cele mai semnificative valori din ianuarie 2015 incoace", mai arata analistul.