Tara din Europa care a mers la vot pentru cel mai mare salariu minim din lume: 25 dolari/ora sau 3.300 euro/luna pentru 42 ore/saptamana
UPDATE Elvetienii au respins duminica introducerea unui salariu minim unic in tara, de aproximativ 3.300 de euro, care ar fi fost cel mai mare din lume, potrivit primelor proiectii publicate de institutul GFS.bern.
Doar 23% dintre elvetieni s-au pronuntat in favoarea introducerii unui salariu minim, potrivit unui mesaj publicat pe Twitter de GFS.bern, care precizeaza ca marja de eroare este de 3%.
Salariul minim unic de 25 de dolari pe ora, aproximativ 4.000 de franci elvetieni brut (3.300 de euro) pentru 42 de ore pe saptamana a fost sustinut de sindicate, de luni de zile, potrivit CNN Money.
Guvernul elvetian si oamenii de afaceri au avertizat insa ca initiativa ar distruge de fapt locuri de munca, ar lovi in angajatii mai putin calificati si ar face mai dificila intrarea tinerilor pe piata muncii.
"Salariul minim legal propus ar fi cel mai mare din lume", a declarat ministrul Economiei din Elvetia. "Iar cei care vor suferi cel mai mult de pe urma acestei initiative ar fi chiar cei care ar trebui sa beneficieze cel mai mult de pe urma ei", a adaugat el.
O mare parte din populatie se teme, de asemenea, ca un astfel de salariu minim nu va face decat sa creasca somajul, un fenomen aproape inexistent in Elvetia (rata era de 3,2% in aprilie).
Salariul minim este de de 9,43 euro/ora in Franta, de 5,05 in Spania si va fi, in Germania, de 8,50 euro din 2015.
Elvetia este o tara bogata, care se bucura de crestere economica, de joburi si de un program de lucru relativ scurt.
Potrivit OCDE insa, exista un decalaj considerabil intre bogati si saraci - 20% din populatia aflata in partea de sus castiga de aproape cinci ori mai mult ca procentul de 20% al celor din partea de jos. Iar furia legata de cresterea inegalitatii este tot mai mare.
Spre deosebire de multe economii avansate, Elvetia nu are un salariu national minim statutar. Acesta este stabilit in cadrul negocierilor intre companii si persoane fizice sau cu reprezentantii angajatilor, in mai toate sectoarele.
Daca ar fi fost votat, acesta ar fi pus Elvetia confortabil in partea de sus a clasamentului in ceea ce priveste salariul minim international. Numai Germania ar mai putea plati rate similare.
Sindicatele elvetiene sustin ca este o rusine ca 330.000 de lucratori, in principal tineri si femei dintr-una dintre cele mai bogate tari din lume, sa nu castige suficient pentru a avea un trai decent .
Aproband aceasta initiativa insemna 1,6 miliarde de franci sau aproximativ 0,3 % din PIB, la factura totala a salariilor - un pret pe care Elvetia nu si-l poate permite.
Constitutia Elvetiei permite ca initiative ale poporului sa fie supuse votului national de patru ori pe an, cu conditia ca organizatorii se adune 100.000 de semnaturi in sprijinul acesteoa. Pentru ca legea sa fie schimbata, initiativa trebuia sa fie aprobata de o majoritate a electoratului, dar si a celor 26 de cantoane ale tarii sau districte.
Primele birouri de vot s-au deschis, duminica, ora 08.00 (09.00 ora Romaniei). Totusi, cei mai multi alegatori care au vrut sa participe la scrutin au facut-o, fie pentru ca unele birouri de vot au fost deschise sambata la Zurich, fie pentru ca au optat pentru votul prin corespondenta. La Geneva, de exemplu, 95% dintre alegatori au votat deja. Birourile de vot s-au inchis in jurul orei 12.00 (13.00 ora Romaniei), iar primele tendinte, canton cu canton, au inceput sa fie anuntate in cursul dupa-amiezii.