Italia, aproape sa devina "gunoi". S&P a redus ratingul tarii
Standard & Poor's (S&P) a coborat ratingul de credit al Italiei de la "BBB+' la "BBB", cu doua trepte deasupra categoriei "junk". Retrogradarea Italiei s-a petrecut din cauza deteriorarii perspectivelor economice si problemelor din sistemul financiar, informeaza Bloomberg.
Perspectiva atribuita ratingului Italiei a fost mentinuta la negativa, potrivit unui comunicat transmis de S&P. Agentia de rating a subliniat ca, in pofida politicii monetare expansioniste a Bancii Centrale Europene, dobanzile reale platite de companiile nefinanciare din Italia depasesc nivelul anterior crizei financiare, relateaza Bloomberg, preluata de Mediafax.
Masurile de austeritate adoptate in ultimii ani in Italia au facilitat reducerea deficitului bugetar pana sub pragul de 3% din PIB impus de UE, insa au inrautatit situatia economic. Economia italiana este in scadere de opt trimestre consecutive, iar somajul a atins cel mai ridicat nivel din 1977. In ultimele doua luni, premierul Enrico Letta a propus cresterea TVA, aflata in prezent la 21%, si a suspendat plata controversatei taxe pe propeitate introduse de fostul guvern condus de Mario Monti.
"Decizia privind ratingul reflecta opinia noastra privind continuarea inrautatirii perspectivelor economice ale Italiei dupa un deceniu in care cresterea economica medie a fost de minus 0,04% pe an. Cresterea slaba rezulta in mare masura din conditiile rigide de pe piata fortei de munca si pe piata produselor", noteaza S&P.
Produsul Intern Brut inregistrat de Italia in primul trimestru al acestui an a fost cu 8% mai redus fata de cel din trimestrul al patrulea al anului 2007, iar trendul continua, au precizat analistii agentiei americane.
S&P si-a inrautatit prognoza privind evolutia economiei italiene in acest an e la -1,4% la -1,9%. Randamentul obligatiunilor de stat italiene cu maturitatea la 10 ani a urcat cu 3 puncte de baza (0,03 puncte procentuale) in urma deciziei S&P, la 4,41%.
Italia are cea mai ridicata datorie de stat din UE, de aproximativ 2.000 miliarde euro (127% din PIB), are un necesar de finantare de peste 30 miliarde euro pe luna.
Fondul Monetar International a avertizat saptamana trecuta ca guvernul de la Roma va intampina greutati in ceea ce priveste stoparea celei mai indelungate recesiuni din ultimii 20 de ani. FMI si-a inrautatit prognoza privind evolutia economiei italiene in acest an de la -1,5% la -1,8%, dar anticipeaza ca PIB-ul va creste anul viitor cu 0,7%.
Pe acelasi subiect: