Rusia risca sa intre in recesiune din cauza ieftinirii petrolului. Economia pierde peste 2 mld. dolari la o scadere cu doar 1 dolar a cotatiei
Petrol
Relaxarea tensiunilor din Ucraina va oferi prea putin ragaz Rusiei, a carei economie de 2.000 de miliarde de dolari risca sa intre in recesiune din cauza celui mai redus pret al petrolului din ultimii doi ani, potrivit analistilor intervievati de Bloomberg.
Rusia are nevoie ca petrolul Urali, principala marca de titei pe care o exporta, sa fie tranzactionat la 100 de dolari pe baril, pentru a evita recesiunea, considera 58% dintre cei 19 analisti participanti la sondaj, scrie Mediafax.
Luand in considerare nivelul sanctiunilor americane si europene impuse Rusiei din cauza Ucrainei, cel putin 19% dintre analisti cred ca actualul nivel al pretului este suficient de scazut pentru a pune in pericol stabilitatea financiara a Rusiei.
Declinul preturilor petrolului isi pune amprenta asupra celui mai mare exportator de energie din lume, care obtine aproximativ jumatate din veniturile bugetare din vanzarile de petrol si gaze. Acest fapt limiteaza capacitatea Rusiei de suporta sanctiunile, prin epuizarea finantelor publice, al caror deficit, excluzand veniturile din industria energiei, depaseste 10% din PIB.
"Chiar daca pretul petrolului isi va reveni la un nivel de trei cifre, Moscova are mainile legate intr-un fel, bugetul are deja probleme, iar necesarul de finantare al sistemului bancar ar putea consuma rapid resursele disponibile", a declarat Wolf-Fabian Hungerland, analist la Berenberg Bank in Hamburg.
In urma cu trei ani, Ministerul rus al Economiei estima ca numai o scadere a pretului petrolului la 60 de dolari pe baril ar opri cresterea economica a Rusiei.
Pretul contractelor futures pentru titeiul Brent, utilizat pentru stabilirea pretului in cazul a circa jumatate din petrolul mondial, inclusiv pentru petrolul Urali, a scazut cu 16% de la un maxim inregistrat in iunie si a atins un minim al ultimilor doi ani pe 15 septembrie.
Vineri, contractele pentru petrolul Brent cu livrare in noiembrie au fost tranzactionate in stagnare la 96,97 dolari pe baril, la bursa ICE Futures Europe.
Cresterea cererii mondiale de petrol este cea mai scazuta din 2011, in timp ce productia din afara statelor membre ale OPEC inregistreaza cel mai mare avans dupa anii ’80, in special datorita exploatarii zacamintelor de sist in SUA, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie.
Pretul petrolului Urals a coborat sub 100 de dolari pe baril pe 18 august, iar in perioada 15 august-14 septembrie a inregistrat un nivel mediu de 98,28 dolari, a aratat Alexandr Sakovici, consilier in Ministerul rus de Finante.
Este pentru prima oara dupa iunie 2012 cand pretul mediu al petrolului se afla sub 100 de dolari pe baril, intr-un interval de patru saptamani.
Bugetul Rusiei pentru 2015 este conceput pentru un pret al petrolului de 96 de dolari pe baril, a declarat saptamana trecuta Maxim Oreskin, seful departamentului de planificare strategica din Ministerul de Finante. Pentru anul viitor, guvernul estimeaza un deficit bugetar de 0,6% din PIB.
O scadere de 1 dolar a cotatiei petrolului priveaza bugetul Rusiei de venituri de circa 80 de miliarde de ruble (2,1 miliarde dolari), a aratat Oreskin.
Criza din Ucraina a provocat iesiri de capital din Rusia, a dus la deprecierea rublei si a limitat accesul la finantarea in strainatate. Rubla s-a depreciat in acest an cu peste 14% fata de dolar, inregistrand a doua cea mai slaba performanta in randul a 24 de monede emergente analizate de Bloomberg.
Potrivit estimarilor Bancii Mondiale, Produsul Intern Brut al Rusiei va creste cu 0,5% in 2014, comparativ cu 1,3% in anul precedent. In 2015 si 2016, PIB-ul va avansa cu 0,3%, respectiv 0,4%.
Pe acelasi subiect: