Romania ar putea alimenta Serbia cu gaze din Marea Neagra. Premierul sarb a anuntat, la Davos, ca a discutat cu Victor Ponta
Gaze
Premierul sarb Aleksandar Vucic a declarat joi ca a discutat cu omologul sau roman, Victor Ponta, despre posibilitatea ca Serbia sa importe gaze naturale din portiunea romaneasca a Marii Negre, potrivit Reuters.
"Tocmai am terminat discutiile cu premierul roman Victor Ponta, despre obtinerea de gaze din portiunea romaneasca a Marii Negre", a spus Vucic, la Reuters Global Market Forum de la Davos.
Vucic a adaugat ca Serbia este deschisa sa discute toate posibilitatile pentru a aduce gaze rusesti in Serbia prin intermediul conductelor din Turcia, Grecia si Macedonia.
Serbia importa circa 90% din necesarul de gaze din Rusia, prin intermediul Ucrainei, dar este interesata de surse alternative de aprovizionare, in urma deciziei Rusiei de a abandona proiectul gazoductului South Stream.
In Romania, companiile ExxonMobil si OMV Petrom au anuntat in februarie 2012 ca au facut o descoperire semnificativa de gaze in urma forarii sondei Domino-1 din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. La inceputul lunii octombrie a anului trecut, platforma Ocean Endeavour a finalizat forajul sondei Domino-2, iar datele obtinute de sonda sunt in curs de evaluare.
In octombrie 2014, ExxonMobil si OMV Petrom au inceput forajul unei sonde de explorare pentru un nou prospect in blocul Neptun din Marea Neagra. Astfel, platforma Ocean Endeavour foreaza sonda de explorare Pelican South-1 la aproximativ 155 de kilometri de tarm, in sectorul romanesc al Marii Negre. Sonda va testa o noua structura geologica in blocul Neptun.
Totodata, companiile din domeniul energiei Shell si Turkish Petroleum (TPAO) vor incepe in luna ianuarie activitatile de explorare in vestul Marii Negre, in apropierea zonei unde Exxon si OMV au facut descoperirea semnificativa de gaze in 2012, potrivit editiei online a publicatiei Hurriyet Daily News.
Shell si TPAO vor investi aproximativ 300 de milioane de dolari in activitatile de explorare din vestul Marii Negre, care se vor desfasura la 100 de kilometri de Istanbul, la adancimi de peste 2.000 de metri.
Compania Halliburton urmareste la randul ei doua domenii cu potential in Romania, sporirea productiei din campurile petroliere mature si dezvoltarea de proiecte de mare adancime in Marea Neagra, declara in septembrie anul trecut presedintele pentru Emisfera Estica al grupului energetic american, Joe Rainey, dupa o intalnire cu premierul Ponta. Halliburton este unul din cei mai mari furnizori globali de produse si servicii din industria de petrol si gaze, avand peste 80.000 de angajati in circa 80 de tari.
Ponta a sugerat in decembrie, intr-un interviu acordat unor agentii internationale de presa, ca Romania ar trebui sa se concentreze pe exploatarea zacamintelor de gaz de sist din platoul Marii Negre. Potrivit premierului, una dintre prioritatile Romaniei va fi construirea unui gazoduct pentru transportarea acestui gaz spre reteaua nationala, un proiect estimat la peste un miliard de euro.
Uniunea Europeana s-a opus constructiei South Stream, pe fondul ingrijorarilor ca proiectul ar contribui la consolidarea influentei Rusiei in Estul Europei. Romania nu a facut parte dintre statele implicate in realizarea South Stream, chiar daca Bucurestiul si Moscova au avut unele discutii pe aceasta tema in urma cu cativa ani.
Statul roman a sustinut, pana in 2012, constructia gazoductului Nabucco, vazut ca mijloc de reducerea dependentei de importurile de gaze rusesti. Proiectul Nabucco a fost insa abandonat insa in vara anului 2012, pentru ca nu au fost gasiti furnizori de gaze.
Pe acelasi subiect: