Record de straini care au vrut sa se mute in Regat, inainte de referendumul pentru Brexit. “Numarul romanilor si bulgarilor continua sa creasca”
Londra
Aproximativ 284.000 de cetateni ai Uniunii Europene au vrut sa se stabileasca in Marea Britanie in anul dinainte de referedumul pentru Brexit din 23 iunie 2016, ceea ce reprezinta un record istoric, conform statisticilor oficiale date publicitatii joi de Oficiul National pentru Statistica al Marii Britanii, citate de agentiile de presa internationale.
In anul precedent, iunie 2014- iunie 2015, 265.000 de cetateni europeni s-au stabilit in Marea Britanie.
"Afluxul cetatenilor UE se afla la un nivel istoric si se inscrie in acelasi trend cu afluxul cetatenilor tarilor terte", a spus Nicola White, responsabil cu statisticile internationale la ONS.
"Numarul cetatenilor romani si bulgari continua sa creasca," a mai precizat el, adaugand ca motivatia principala este ca isi doresc un loc de munca.
Conform datelor ONS, citate de Reuters, Romania a fost in 2015 tara din care au provenit cei mai multi cetateni europeni care au intrat in Marea Britanie, reprezentand 10% din total. Aceasta crestere brusca se datoreaza ridicarii restrictiilor cu privire la tipul de locuri de munca pe care romanii si bulgarii le puteau obtine in Regatul Unit.
A crescut si numarul cererilor de cetatenie, scrie AFP, preluata de Agerpres. Aproximativ 3 milioane de cetateni ai UE locuiesc in Regatul Unit, si, din cauza referendumul pentru Brexit, multi dintre europeni se tem ca nu vor mai putea ramane in Marea Britanie. Numarul cererilor de cetatenie se ridicau la 100.000 la inceputul lunii iulie 2016, in comparatie cu 37.618 in iunie 2015.
Irlanda a anuntat o crestere de 34% a numarului cetatenilor britanici de origine irlandeza care au depus cereri de pasapoarte la Dublin, numarul lor ridicandu-se la 117.058 in primele 10 luni ale anului 2016.
Migratia neta in Marea Britanie, diferenta dintre numarul persoanelor care au intrat in tara si cele care au iesit, se apropie de recordul istoric de anul trecut, stabilindu-se la aproximativ 335.000 de persoane (- 1.000), departe de obiectivul de 100.000 de persoane pe care si l-a propus guvernul de la Londra.
In perioada iunie 2015 - iunie 2016, 650.000 de persoane au intrat cu forme legale in Marea Britanie si doar 315.000 au parasit tara. Statisticile nu fac insa diferenta intre cetatenii britanici, cetatenii europene si cetatenii tarilor terte.
"Este prea devreme sa putem spune care este efectul, daca acest lucru ar vreun efect, pe care l-a avut referendumul cu privire la iesirea din UE asupra circulatiei persoanelor la nivel international", a afirmat White.
Premierul britanic Theresa May a promis sa controleze imigratia in cadrul unui acord cu UE cu privire la Brexit, insa acest lucru este obiectul unor negocieri dure pentru ca multe state ale Uniunii, printre care si Romania, nu-si doresc sa ii permita Marii Britanii accesul liber la piata unica daca Londra nu respecta principiul liberei circulatii.
Mai multe despre:
#Brexit#imigranti
Pe acelasi subiect: