Război total între Varșovia și Bruxelles. CE răspunde dur Poloniei, după ce a fost acuzată că nu are competenţe pentru a face recomandări în privința statului de drept
UE, Comisia Europeana
Comisia Europeană a respins vehement marţi declaraţia Guvernului polonez, potrivit căreia nu are competenţa necesară pentru a face recomandări privind statul de drept din Polonia, relatează Reuters.
“Am primit răspunsul Guvernului polonez. Acum îl vom studia cu atenţie. În ceea ce priveşte afirmaţia că nu avem nicio competenţă în această sferă, este ceva ce am respinge, de fapt, foarte vehement”, a spus o purtătoare de cuvânt a Comisiei, potrivit News.ro.
“Cadrul statului de drept stabileşte cum ar trebui să reacţioneze Comisia, dacă apar indicii clare privind ameninţarea statului de drept într-o ţară membră. Comisia crede că există o astfel de ameninţare la adresa statului de drept în Polonia”, a adăugat el.
“Când sunt indicii clare ale unei ameninţări sistemice la adresa statului de drept într-un stat membru, Comisia poate iniţia un dialog cu acel stat membru, în baza cadrului statului de drept. Exact acest lucru l-am făcut cu Guvernul polonez în ultimul an”, a precizat oficialul.
Citește și: Polonia, amenințată cu “arma nucleară” a UE
Comentariile Executivului UE vin după ce Polonia a afirmat luni că procesul legislativ de reformare a sistemului judiciar este în concordanţă cu standardele europene şi a descris îngrijorările CE privind statul de drept din ţară drept fără bază.
La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a subliniat marţi că nu “poate să tacă” în faţa încălcărilor statului de drept în Polonia, relatează AFP.
“Statul de drept în Polonia este un subiect serios (…). Indiferent care ar fi dorinţa noastră de a avea relaţii bune, raporturi bune cu Polonia, vecinul nostru (…), nu putem, pur şi simplu, să tăcem, să nu spunem nimic, pentru pace”, a insistat ea.
Pe 26 iulie, CE a anunţat că va lansa acţiuni legale împotriva Poloniei privind reformele şi a acordat Varşoviei o lună să răspundă.
Macron: Polonia se plasează ”la marginea UE” în ”numeroase subiecte”
O reacție dură la dresa Poloniei a avut și președintele Franței, Emmanuel Macron, care, în timpul vizitei de săptămâna trecută din Bulgaria, a criticat în mod violent refuzul polonez de a înăspri directiva cu privire la munca detaşată, pe care a catalogat-o drept ”o nouă eroare” a Varşoviei, care se plasează ”la marginea” Europei în ”numeroase subiecte”.
”Polonia nu este prin nimic ceea ce defineşte direcţia Europei”, a spus el într-o conferinţă de presă la Varna, în Bulgaria, în ultima zi a unui turneu în Europa de Est.
Macron a întreprins acest turneu cu scopul de a obţine susţinere faţă de o reformare a directivei. ”Poporul polonez merită mai mult decât atât”, a adăugat şeful statul francez, răspunzând astfel pozişiei adoptate de premierul suveranist Beata Szydlo.
Reacția Poloniei nu a întârziat. Premierul polonez Beata Szydlo l-a acuzat pe liderul de la Elysee de aroganţă şi lipsă de experienţă.
„Îl sfătuiesc pe preşedinte să se arate mai conciliant (…). Poate că declaraţiile sale arogante sunt datorate lipsei sale de experienţă”, a scris şefa Guvernului de la Varşovia într-un comunicat transmis Reuters.
„Îl sfătuiesc pe preşedinte să se concentreze pe afacerile ţării sale; poate că poate obţine aceleaşi rezultate economice şi acelaşi nivel de securitate pentru cetăţenii (francezi – n.r.) ca cele garantate în Polonia”, a adăugat ea, subliniind că Macron “nu va decide viitorul Europei”.
Anterior, într-o conferinţă de presă comună cu miniştrii de Externe român şi turc, şeful diplomaţiei poloneze a declarat că Varşovia nu se confruntă cu izolare internaţională şi l-a acuzat pe preşedintele francez Emmanuel Macron că nu reuşeşte să urmărească evoluţiile din Europa Centrală.
Pe acelasi subiect: