Luna trecuta nu s-a inregistrat nicio angajare in toata America. Efectele s-au simtit imediat in Europa. La Paris, Madrid, Milano sau Frankfurt, indicii bursieri au pierdut mai bine de 3 procente. Iata si explicatia: daca economia americana nu da semne reale de revenire, iar somajul nu scade, investitorii de la burse prefera sa se puna la adapost. Si cum zona euro este deja fragila de cand a izbucnit criza datoriilor suverane, orice semn negativ din prima economie a lumii ajunge si pe continentul nostru.
Datele scot in evidenta fragilitatea economiei, dar nu vor fi vazute drept un semnal de recesiune, avand in vedere ca nu a avut loc o crestere importanta a concedierilor. Locurile de munca au stagnat in august, considerata cea mai slaba luna a Statelor Unite din septembrie 2010, dupa ce in iulie fusesera create 85.000 de locuri de munca, mai putin decat se estimase anterior.
In sectorul de stat, numarul de locuri de munca s-a redus pentru a zecea luna consecutiv, cu 17.000.
In sectorul privat, numarul de locuri de munca a crescut cu numai 17.000, dupa un avans cu 156.000 de posturi in luna iulie.
“Este mai mult decat evident ca economia este foarte aproape de stagnare, daca nu a stagnat deja”, a declarat Nariman Behravech, economist-sef al HIS in Lexington, Massachusetts, citat de Bloomberg. “Investitorii continua sa fie extrem de precauti”, a adaugat acesta.
Presedintele american Barack Obama urmeaza sa prezinte joia viitoare un nou plan de incurajare a crearii de locuri de munca.
Roubini: China este aproape de intrarea in criza. Ce puteri ar putea fi atinse de saracie in 2012 VIDEO
Analistii financiari considera ca datele guvernamentale despre piata muncii justifica temerile privind o noua recesiune in America. Analistul financiar și economic Nouriel Roubini a sustinut in aceasta dimineata ca riscurile unei noi recesiuni mondiale se contureaza tot mai mult.
Pretul aurului creste, bursele scad dupa datele privind stagnarea pietei muncii din SUA
Pretului aurului a crescut puternic, iar indicii bursieri sunt in scadere la nivel mondial, in urma datelor privind stagnarea pietei americane a muncii in august, care scot in evidenta fragilitatea economiei Statelor Unite, potrivit Reuters.
Pretul aurului a urcat cu aproape 3% in urma informatiilor, la 1.880,24 dolari uncia.
Euro a coborat la un minim al sedintei de 1,4228 dolari pe unitate, dar a recuperat pierderile, fiind tranzactionat in crestere cu 0,1%, la 1,4271 dolari pe unitate.
Indicele mondial al actiunilor MSCI este in scadere cu 0,8%, iar titlurile europene cu 2,3%.
Actiunile de pe Wall Street au inceput tranzactiile de vineri in scadere cu peste 1%, dupa date privind stagnarea pietei americane a muncii in august, care amplifica temerile legate de soliditatea economiei Statelor Unite, potrivit Reuters.
Indicele Dow Jones a coborat cu 1,6%, Standard & Poor's 500 cu 1,67%, iar Nasdaq cu 1,71%.
Stagnarea pietei muncii a fost determinata de scaderea increderii in economie, companiile fiind reticente sa faca angajari, iar situatia mentine presiunile asupra Rezervei Federale pentru a lua noi masuri de stimulare.
Citeste si:
Glasul burgheziei revolutionare al lui Marx incepe sa de auda din nou. Clasa de mijloc, in plina expansiune
11 lucruri pe care trebuie sa le stii despre fumat in secolul XXI. Chinezii consuma 50.000 de tigari pe secunda