Putin sustine ca banii primiti de Ucraina de la FMI ar putea fi folositi in conflictul armat. “Fondul nu ar trebui sa acorde ajutor tarilor aflate in razboi”
Vladimir Putin. Sursa foto: Mediafax
Presedintele Vladimir Putin a declarat ca Moscova nu se opune ca Ucraina sa primeasca asistenta financiara din partea FMI si altor donatori, insa a insistat ca acestia trebuie sa se asigure ca banii nu sunt folositi in operatiunile militare impotriva civilor din estul tarii, relateaza RIA Novosti.
"Sustinem acordarea asistentei financiare pentru Ucraina, dar banii sa fie destinati poporului ucrainean, nu unor oligarhi si escroci", a declarat Putin, intr-o conferinta de presa in Brazilia.
"In mod traditional, Fondul Monetar International a evitat sa acorde asistenta financiara tarilor aflate in razboi si cred ca are dreptate. Cred ca aceasta regula trebuie respectata si in cazul Ucrainei. De regula, o tara aflata in razboi primeste bani intr-un scop si ii cheltuieste pentru alte obiective", a mentionat Vladimir Putin.
In consecinta, presedintele rus a indemnat FMI sa ia in considerare un mecanism de control pentru a monitoriza cum este folosit ajutorul financiar international in Ucraina, astfel incat sa se asigure ca banii sunt destinati necesitatilor sociale si economice ale tarii si nu deturnati sau furati.
"O parte considerabila a acestor resurse trebuia sa fie directionata in sprijinul sectorului bancar si financiar ucrainean. Din cate stiu, o parte insemnata din aceste fonduri a fost transferata in banci private ale unor oligarhi ucraineni. Unde sunt banii? Ce s-a intamplat cu ei? In care buzunar au ajuns in cele din urma?", a afirmat Vladimir Putin.
Liderul rus a subliniat, astfel, ca Ucraina trebuie sa opreasca mai intai actiunile militare in estul tarii si ulterior sa primeasca ajutor financiar international.
Kievul a primit la inceputul lunii mai o prima transa in valoare de 3,16 miliarde de dolari de la Fondul Monetar International, parte a programului de stabilizare in valoare de 17 miliarde de euro. Ucraina ar urma sa primeaca in total 27 de miliarde de dolari de la donatorii internationali, printre care FMI, Banca Mondiala, Statele Unite si Uniunea Europeana. Din aceasta suma, Kievul urmeaza sa primeasca aproximativ 14 miliarde de euro in cursul anului 2014.
Pe acelasi subiect: