Protestul “Brexshit”: peste 40.000 de britanici au iesit in strada, nemultumiti de iesirea Regatului din UE. Lagarde: Europenii trebuie sa iasa cu fruntea sus din dezamagirea provocata de Brexit
Protest pro-UE la Londra
Peste 40.000 de protestatari care au marsaluit pasnic, la Londra, scandand anti-Brexit, cantand si dansand la una din cele mai mari actiuni de strada de dupa referendumul prin care s-a decis iesirea Marii Britanii din UE.
Tineri, batrani, britanici de culoare, albi, asiatici, indieni, toti uniti, emigranti si localnici, singuri sau impreuna cu familiile lor, chiar si cu copiii, toti veseli, optimisti, cantand si chiar dansand au reusit sa se uneasca cu un singur scop: sa arate Uniunii Europene ca ei o iubesc si nu vor sa se desparta de ea.
"Cu siguranta trebuie sa ramanem impreuna. Este una din optiunile absolute care ne-au ramas. Ma consider europeana. Este, intr-adevar, un moment trist", spune o tanara londoneza, potrivit Agerpres.
"UE a fost un lucru minunat pentru Marea Britanie, iubesc Marea Britanie si mi-ar placea ca UK sa continue ca o parte puternica a UE. Uniunea trebuie sa devina mai puternica si Marea Britanie sa devina mai puternica", spune Tom, un alt protestatar.
Lagarde: Europenii trebuie sa iasa cu fruntea sus din Brexit
Europenii trebuie 'sa iasa cu fruntea sus' din dezamagirea provocata de Brexit si sa profite de aceasta ocazie pentru a aborda dosarele pe care se temeau ca ar fi urmat sa fie blocate de veto-ul Marii Britanii, dar mai ales sa-si amelioreze procesul de comunicare, a estimat duminica directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, transmite AFP, preluata de Agerpres.
'Pentru economie este fundamental ca europenii sa decida sa iasa din Brexit cu fruntea sus', a spus ea in timpul unui forum economic desfasurat la Aix-en-Provence, in sudul Frantei.
'Acum ca englezii sunt, intre ghilimele, iesiti (...), cel putin pot fi abordate o serie de lucruri despre care i-am auzit pe comisarii europeni spunand unul dupa altul ca sunt greu de pus in practica din cauza britanicilor', a continuat, ironic, sefa FMI. 'Probabil ca exista lucruri care ar trebui facute pentru ca britanicii nu se vor mai aseza la masa', a adaugat Christine Lagarde.
In opinia ei, blocul comunitar trebuie in primul rand sa-si amelioreze comunicarea, 'sa se ocupe de realitatea economica, dar in mod imperativ si de perceptii'. 'Daca exista un decalaj masiv intre perceptiile popoarelor si realitatea a ceea ce se intampla, atunci avem o problema reala de comunicare', a explicat sefa FMI.
'Atunci cand, de exemplu, Banca Europeana de Investitii realizeaza investitii substantiale fara sa spuna mare lucru, fara sa se stie, fara sa existe o masura de eficienta economica in Europa, este ceva dramatic, pentru ca va fi acuzata de exces de reglementare, de birocratie si Bruxelles-ul va fi considerat vinovat', astfel a insistat ea pe elementul comunicarii, despre care a spus mai departe ca trebuie abordat 'pe o alta dimensiune'.
Pe de alta parte, Christine Lagarde si-a exprimat regretul ca eforturile depuse in timpul campaniei premergatoare referendumului din 23 iunie pentru explicarea consecintelor negative ale Brexitului 'au fost complet zadarnice', ea criticand actorii de pe pietele financiare si expertii care au crezut ca rezultatul referendumului britanic va fi favorabil ramanerii in UE, ceea ce in final nu s-a intamplat.
BCE: Brexitul va afecta economia zonei euro
Decizia alegatorilor din Marea Britanie de a vota pentru iesirea tarii din Uniunea Europeana (Brexit) ar putea afecta recentele imbunatatiri inregistrate in economia zonei euro, a avertizat vineri economistul sef al BCE, Peter Praet, transmite MarketWatch.
Intr-un discurs rostit la Londra, oficialul BCE a atras atentia asupra riscurilor la adresa perspectivelor economice, provocate de incertitudinile externe, inclusiv impactul Referendumului din Regatul Unit si al redresarii economiei mondiale, inca fragile.
Este esential sa fie imediat stabilit un proces ordonat care sa guverneze directia catre noua stare de dupa referendum astfel incat sa permita persoanelor fizice si juridice sa-si ajusteze deciziile economice la noul mediu, a explicat Praet. Acesta a adaugat ca masurile BCE de relaxare cantitativa (QE) pentru stimularea cresterii economiei si-au sporit eficienta.
Banca Centrala Europeana este ferm determinata sa asigure stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara in zona euro, a afirmat economistul sef al BCE.
Declaratia sa vine dupa ce Eurostat a anuntat ca rata anuala a inflatiei in zona euro a revenit in teritoriu pozitiv in iunie. Indicele preturilor de consum a ajuns la 0,1% in iunie, dupa ce in mai s-a situat la minus 0,1% si in aprilie la minus 0,2%. Banca Centrala Europeana mizeaza pe o crestere a preturilor de sub 2%, insa inflatia in zona euro a fost sub aceasta tinta inca de la inceputul lui 2013, iar anul trecut a coborat chiar si in teritoriu negativ, in conditiile in care pretul la petrol s-a redus semnificativ.
Pe acelasi subiect: