Un protest inedit a devenit celebru in lume. Cum lupta lacatusii din Pamplona cu efectele crizei economice
Lacatusii din Pamplona au gasit o metoda inedita de a lupta cu efectele crizei economice. Ei refuza sa mai schimbe incuietorile de la casele ai caror proprietari sunt executati silit pentru ca nu si-au mai putut plati ratele la banca. Lacatusii spun ca s-au saturat sa tot vada cum oamenii sunt aruncati in strada si simt ca, involuntar, contribuie si ei la drama acestora. De la inceputul crizei si pana acum, cel putin 300 de mii de familii din toata Spania au fost evacuate.
"Lacatusii au participat la evacuari de fiecare data, insa ele s-au inmultit, iar consecintele sunt devastatoare", a declarat Iker De Carlos. Acesta lucreaza in atelierul familiei, una dintre cele 15 companii care au ales sa nu mai colaboreze cu firmele de executari silite.
Tanarul a fost prezent la sute de evacuari fortate. Asta pana intr-o zi, cand a vazut cum o femeie de 40 de ani este nevoita sa isi paraseasca in lacrimi locuinta.
"Ceea ce m-a impresionat este ca, la doua ore dupa asta, femeia era inca in fata cladirii si plangea fiindca nu avea unde sa se duca", a povestit Iker.
"Am vorbit cu reprezentantii unei banci de aici, care ne-au spus ca nu au nimic de comentat in legatura cu decizia lacatusilor, insa cei de la tribunal sunt de parare ca greva ar putea ingreuna evacuarile", a relatat Al Goodman, corespondent CNN.
Solutii exista. Au fost adusi lacatusi din orasele invecinate. Si astfel, Barnarda, o emigranta din Ecuador, vaduva cu trei copii si fara loc de munca, s-a trezit ca nu mai poate intra in lcouinta.
"S-a intamplat fara ca anterior sa primim instiintare din partea tribunalului. A fost o zi oribila. Lumea mea s-a destramat. Plangeam in strada", a spus Bernarda Parra
Lacatusii din Pamplona au devenit cunoscuti si peste hotare pentru protestul lor inedit si au primit mesaje de incurajare din partea oamenilor din Marea Britanie si Italia.