In pofida riscului ridicat de recesiune pentru economia Japoniei si a mai multor state din Europa, precum si a incetinirii cresterii in China si a crizei din Rusia, economistii anticipeaza ca economia SUA isi va mentine ritmul de crestere in jurul a 3% in acest an, apropriat de nivelul prognozat pentru 2014.

Produsul intern brut al SUA a crescut cu 5% in T3 al anului trecut, cel mai rapid avans din ultimii 11 ani, cu mult peste estimarea initiala de 3,9%. 

Cresterea economica se va reflecta in castiguri consistente, dar nu spectaculoase, pe piata de capital, potrivit analistilor.

In 2014, indicele Standard & Poor’s 500 a crescut cu 11,4% fata de anul anterior, avansul pentru 2015 si 2016 fiind prognozat sa scada la jumatate. 

Analistii Morgan Stanley estimeaza ca piata imobiliara se va redresa in acest an, pe fondul unei cresteri de 10,2% pe segmentul rezidential.  In 2014, piata de profil a crescut cu 1,8%, avansul fiind limitat de cresterea ratelor pentru imprumuturile imobiliare si de inasprirea conditiilor de creditare, conditii care vor fi relaxate incepand cu acest an. 

Desi rata somajului se mentine la un nivel ridicat, ritmul angajarilor lunare este preconizat sa se pastreze in jurul a 225.000 in urmatoarele 18 luni, in timp ce cresterea salariilor se va accelera si va atinge 3,5% pana la jumatatea anului 2016, potrivit economistilor. 

Singurul sector care va incetini in 2015 va fi cel energetic, afectat de scaderea preturilor petrolului. 

Europa

In ceea ce priveste statele din Europa, analistii Morgan Stanley si Goldman Sachs estimeaza ca economia zonei euro va creste cu mai putin de 1% in 2015, Citigroup prognozand cel mai mic avans, de 0,68%. 

Germania, cea mai mare economie din Europa, va inregistra o crestere a PIB de numai 1,1% in acest an, fata de circa 1,5% in 2014, estimeaza analistii. 

Rusia, al treilea mare partener comercial al zonei euro, este pe cale sa intre in recesiune, in contextul in care se confrunta cu dificultati in urma sanctiunilor economice din partea statelor din Vest si a SUA si a scaderii pretului petrolului. Mai mult, rubla a pierdut peste 60% fata de dolar anul trecut. 

In Asia, Japonia, care a intrat in recesiune in trimestrul al treilea anul trecut, va inregistra o crestere economica modesta in acest an, de numai 1%, in timp ce avansul economic din China este estimat sa incetineasca la 7%, sau chiar mai mult, pe fondul performantelor slabe din sectoarele imobiliar si financiar.

Potrivit analistilor Moody’s, cresterea economica din China va incetini in 2015 la cel mai redus nivel din 1990. 

Economistii apreciaza ca SUA vor fi izolate de majoritatea problemelor din restul lumii, in principal datorita faptului ca exporturile tarii contribuie cu doar 13% la formarea PIB. De asemenea, exporturile companiilor incluse in indicele S&P 500 insumeaza numai 10% din vanzarile totale ale acestora.