Femeia de 16 trilioane de dolari. In mainile ei sta cea mai mare economie a lumii
Janet Yellen este femeia care are acum pe maini cea mai mare economie a lumii. In primul interviu pe care l-a acordat din calitatea de sefa a Fed, pentru revista Time, Yellen explica de ce crede ca piata imobiliara este pe drumul cel bun, de ce companiile vor investi, iar joburile noi vor fi mult mai numeroase anul acesta.
De asemenea, Janet Yellen vorbeste pentru prima oara, in profunzime, despre perspectivele ei asupra economiei SUA, viitorul controversatului program de relaxare cantitativa al Rezervei, dar si despre ce rol crede ea ca ar trebui sa aiba Fed in supravegherea somajului din America.
"Cred ca vom vedea o crestere puternica in 2014. Recuperarea a fost una foarte inceata, dar s-au facut progrese, oamenii s-au intors la serviciu si anticipam ca inflatia se va apropia de obiectivul nostru pe termen lung de 2%", a spus Yellen despre evolutia economiei SUA.
Despre programul QE Fed, sefa institutiei a declarat: " Stii , o multime de oameni spun ca acesta doar ajuta oamenii bogati, dar nu e adevarat. Politica noastra are ca scop sa tina ratele dobanzilor pe termen lung unde trebuie, sustinand recuperarea prin incurajarea consumului".
Referitor la reforma in domeniul bancar, Yellen a aratat ca: "Reforma Dodd - Frank este o foaie de parcurs buna si stabileste cele mai multe dintre masurile care sunt necesare, dar s-ar putea totusi sa fie luate unele suplimentare ".
Senatul american a aprobat, luni, nominalizarea lui Janet Yellen, in varsta de 67 de ani, la sefia Rezervei Federale. Este prima femeie care va conduce banca centrala, cea mai puternica din lume.
Janet Yellen a fost aleasa la conducerea FED cu 56 de voturi pentru si 26 impotriva. Majoritatea republicanilor s-au opus nominalizarii sale, criticand politica ultra-acomodanta a FED, sustinuta de Janet Yellen.
Ea a fost candidata favorita a numerosi economisti, inclusiv a laureatului Premiului Nobel Paul Krugman, si a aripii stangi a partidului democrat, care s-a mobilizat in aceasta toamna impotriva primei alegeri a lui Barack Obama, fostul sau consilier economic Lawrence Summers.
Janet Yellen este vicepresedinta FED incepand din 2010. Ea ii va succeda la 1 februarie lui Ben Bernanke, numit in 2005 de republicanul George W. Bush si reconfirmat in 2009 de Barack Obama. Mandatul dureaza patru ani. Ea va avea sarcina de a inaspri politica monetara americana, reducand gradual injectiile de lichiditati ale FED.
Yellen a pledat in favoarea mentinerii sprijinului FED pentru economie in contextul in care reluarea economica ramanea fragila, iar rata somajului ridicata (7% in noiembrie).
Rezerva Federala a anuntat in decembrie ca ar putea creste rata cheie, mentinuta aproape de zero din 2008, din moment ce rata somajului va scadea la 6,5%.